UPDATE
Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:
- Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc
- Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
- Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
- Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
- Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID
In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:
- Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
- In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
- Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
- Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
- Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
- Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
- Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora
Traversam o perioada exceptionala, iar pericolul extinderii rapide si necrutatoare a Pandemiei COVID-19 impune masuri stricte de izolare sociala. Nimic nu va avea prioritate in fata evitarii expunerii la riscul de a contacta temutul virus! Sunt directorul medical al Ponderas Academic Hospital si, in numele tuturor colegilor mei, va rog sa stati acasa!
Desigur, suferintele determinate de evolutia agravanta a unor afectiuni cunoscute sau a altora nou aparute, pot impune, fara amanare, un diagnostic si un tratament adecvat. Pentru cei mai multi dintre pacienti urgenta de a merge la medic trece de-acum pe primul plan si, se indreapta spre spital! Am putea evita sau diminua riscul unei contaminari virale regretabile? In acest sens, va invit sa considerati recomandarile noastre inainte de a lua decizia de a parasi locuinta.
Incercati sa comunicati cu noi de acasa! Comunicati cu noi, online sau telefonic. Veti intra in legatura cu medicii nostri, primind informatii relevante si recomandari de la colegii care v-au tratat anterior sau de la medici din specialitatea in care se incadreaza afectiunea dv. (chirurgie digestiva, oncologie, neurochirurgie, ortopedie, cardiologie etc).
Daca veti fi invitat la spital sau considerati acest demers o necesitate, va trebui sa treceti printr-un triaj epidemiologic atent, realizat sub stricta supraveghere a unei echipe medicale. Niciun pacient nu poate intra in spital, fara a fi vazut si evaluat medical. Oricine prezinta un risc epidemiologic, oricat de redus, este izolat imediat si introdus intr-un circuit separat, pentru a exclude contactul sau cu alti pacienti.
Daca ati trecut de acest filtru, in etapa de evaluare, desfasurata in ambulatoriul Ponderas Academic Hospital, este obligatoriu, atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical, sa pastreze distanta minima recomandata (2m) si sa poarte masca de protectie faciala. Veti fi instruiti cum sa purtati echipamentul de protectie si va rugam sa respectati recomandarile noastre.
Daca veti fi calificati in vederea unei operatii sau a oricarei proceduri interventionale urgente, care nu poate fi amanata sau programata, va vor fi recomandate o serie de teste si evaluari amanuntite, care vor definitiva tabloul clinic particular si vor indica protocolul terapeutic adecvat. Toate aceste explorari si investigatii vor fi efectuate eficient in orele care preced actul medical realizat in Ponderas Academic Hospital.
Odata internati in spital, pacientii sunt cazat in rezerve individuale si, in contextul actual, va rugam sa evitati parasirea acestei incaperi fara acceptul personalului medical. Veti purta masca faciala si veti primi o serie de recomandari pe care va rugam sa le respectati. Intregul personal care va ingrijeste poarta permanent echipament de protectie, iar activitatea lor este reorganizata in ture mai lungi reducand rotatia frecventa a angajatilor si limitand riscul contaminarii nosocomiale. De asemenea, intalnirile medicale, raportul de garda sau sedintele multidisciplinare (ex. Tumor Board), sunt organizate in aceasta perioada exclusiv prin intermediul platformelor online.
In Ponderas Academic Hospital, interventiile chirurgicale sunt realizate, in majoritatea cazurilor, minim-invaziv - endoscopic, laparoscopic, microscopic sau asistat robotic – reducand semnificativ riscul de complicatii asociate. Dupa interventie veti fi condusi in sectia de terapie intensiva unde veti ramane in supraveghere atenta si ulterior va veti intoarce la rezerva dv. Este bine de stiut ca accesul vizitatorilor in spital este restrictionat, limitand astfel riscul de contaminare virala a pacientilor si personalului medical.
Dupa externare, pacientii operati trebuie sa mearga acasa si sa se izoleze la domiciliu pentru a evita orice contact infectios al organismului dv. aflat in perioada de convalescenta.
Fiind incredintati ca veti respecta toate recomandarile medicale, si determinati sa va ajutam atunci cand starea dumneavoastra de sanatate o impune, ne dorim sa trecem cu bine prin aceasta perioada care ne pune pe toti la incercare!
Atat personalul medical, cat si pacientii, sunt protejati prin masurile de siguranta implementate universal, prin respectarea circuitelor medicale dedicate si prin utilizarea echipamentelor de protectie specifice.
Multumim pentru implicare si dedicatie intregului personal medical – atat din cadrul spitalului nostru, cat si din toate institutiile medicale din Romania!
Sa ne vedem sanatosi!
Prof Catalin Copaescu
Director Medical Ponderas Academic Hospital