Potrivit CDC, bolile de inima sunt principala cauza de deces in randul femeilor. Cum pot medicii ajuta femeile sa fie mai constiente de pericolul cu care se confrunta si ce trebuie sa faca acestea pentru a-si controla mai bine boala?
Dr. OZ: Boala cardiaca coronariana este ucigasul numarul 1 atat in randul barbatilor, cat si al femeilor in Statele Unite. Peste 75% dintre femeile cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani au unul sau mai multi factori de risc pentru boala cardiaca coronariana. Prezenta unui singur factor de risc dubleaza riscul pentru aceasta afectiune, prezenta a 2 factori creste riscul de patru ori, in timp ce 3 sau mai multi factori cresc riscul cu mai mult de zece ori.
Boala de inima la femei:
- Este raspunzatoare de unul din 3 decese produse in fiecare an: in fiecare minut, o femeie moare din cauza bolii de inima
- Afecteaza aproximativ 43 de milioane de femei in SUA
- 90% dintre femei prezinta unul sau mai multi factori de risc pentru boala de inima
- Din 1984, anual, mor mai multe femei decat barbatii din cauza bolii de inima
6 sfaturi pentru sanatatea inimii:
- Afla-ti valorile tensiunii arteriale
- Mergi pe jos 30 de minute pe zi
- Ia o aspirina pe zi, jumatate dimineata si jumatate seara, cu cate o jumatate de pahar de apa calda, dupa implinirea varstei de 50 de ani
- Spala-te bine pe dinti si foloseste ata dentara in fiecare zi; mergi la control stomatologic din 6 in 6 luni
- Nu fuma si evita expunerea pasiva la fumul de tigara
- Mananca peste fiert sau la cuptor de trei ori pe saptamana sau consuma 28 de grame de nuci pe zi
Avem urmatoarea situatie: o pacienta gravida cu probleme cardiovasculare, fapt care creste riscul de complicatii. Prin urmare, pacienta trebuie sa fie atent monitorizata. Care sunt pasii cei mai importanti in abordarea medicala, pentru a asigura sanatatea si siguranta mamei si a copilului?
Dr. OZ: Atat in sarcina, cat si dupa nastere este nevoie de monitorizarea frecventa a nivelului zaharului din sange si a tensiunii arteriale. Prezenta uneia dintre aceste afectiuni in timpul sarcinii – diabetul zaharat si/sau hipertensiunea arteriala - creste riscul de recidiva in viitor, la mama, cat si de complicatii in sarcina sau la nivelul copilului.
Stim ca in SUA exista o mare dezbatere cu privire la varsta la care femeile ar trebui sa inceapa screeningul pentru cancerul de san. Unii experti spun ca la 40 de ani, altii - la 50 de ani. Dvs. ce parere aveti?
Dr. OZ: Eu consider ca screeningul pentru depistarea cancerului de san ar trebui sa inceapa dupa varsta de 50 de ani. Exceptie fac femeile care au avut anterior cazuri de cancer mamar in familie.
Cand vine vorba de programe de screening, avem mari probleme in Romania, deoarece avem un singur program national de screening pentru cancerul de col uterin, care nu functioneaza adecvat. Care este situatia in Statele Unite si care sunt recomandarile dvs., astfel incat tot mai multe femei a aiba acces la testarea Papanicolau, mamografii, colonoscopii, DEXA si alte teste de screening esentiale?
Dr. OZ: In Statele Unite insistam ca aceste servicii sa fie acoperite de asigurarile de sanatate si ca angajatorii sa-si informeze personalul cu privire la importanta lor. De asemenea, incercam sa inlaturam preconceptiile legate de aceste teste, astfel incat pacientilor sa nu le fie frica sa le faca.
Legat de cancerul de col uterin, unii experti sunt dezamagiti de ratele de vaccinare impotriva HPV in Statele Unite. De ce sunt aceste rate mici, cand HPV este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala in SUA, afectand aproximativ 79 de milioane de americani, potrivit unui raport CDC lansat in ianuarie? Este nevoie de cresterea nivelului de educatie si constientizare in randul femeilor americane?
Dr. OZ: Aceste vaccinuri trebuie sa fie administrate suficient de devreme pentru a preveni infectia, iar parintii se simt incomod sa vorbeasca despre sex cu copiii lor la varsta de 11-12 ani.
Toata lumea stie ca americanii sunt obezi. Chiar si americanii stiu acest lucru. De ce este obezitatea atat de dificil de combatut in SUA; din cauza nivelului ridicat de grasimi si zahar din produsele alimentare?
Dr. OZ: Obezitatea este favorizata de glucide ieftine, care se gasesc de obicei peste tot.
Mamele sau parintii, in general, joaca un rol important in sanatatea copiilor lor si au responsabilitatea de a-si invata copiii sa adopte obiceiuri sanatoase. Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care parintii ar trebui sa le faca pentru a fi modele bune pentru copiii lor?
Dr. OZ: Parintii trebuie sa-si educe copiii sa adopte obiceiuri alimentare sanatoase, sa se joace impreuna, astfel incat acestia sa invete sa fie activi si sa se asigure ca au parte de o educatie avansata.
Credeti foarte mult in puterea comunicarii medic-pacient si utilizati un discurs simplu cu pacientii, pentru a-i ajuta sa inteleaga si sa-si controleze boala cat mai bine. Cum unii medici nu au intotdeauna timp pentru discutii lungi cu pacientii lor, ce le-ati recomanda?
Dr. OZ: Pacientii trebuie sa-si noteze toate intrebarile pe care le au cu privire la boala lor si apoi sa-i dea medicului o copie a acestora, astfel incat medicul sa aiba timp sa le ofere un raspuns informat. Trebuie sa aiba incredere in medicii lor, deoarece au absolvit o scoala medicala.
Auto-medicatia si auto-diagnosticarea devin o problema ingrijoratoare atat in SUA, cat si in Europa. Cum putem convinge oamenii ca este extrem de important sa mearga la medic?
Dr. OZ: Mediul este un educator si ar trebui sa fie tratat ca atare pentru a obtine maximum de beneficii, pentru care pacientii oricum platesc.
Ne puteti oferi cateva sfaturi de sanatate pe care le dati de fiecare data pacientilor?
Dr. OZ: Pacientilor mei le spun mereu:
1. Nu neglija somnul
2. Gaseste un hobby caruia sa i te dedici cu pasiune, incearca sa inveti ceva tot timpul si sa-ti testezi cunostintele prin jocuri
3. Gestioneaza-ti cu grija venitul si traieste conform posibilitatilor tale financiare
4. Invata si aplica o tehnica de reducere a stresului
Despre Dr. OZ
Dr. Mehmet Cengiz Oz s-a nascut la 11 iunie 1960 in Statele Unite ale Americii, este chirurg cardiovascular, jurnalist si gazda propriului talk-show – “The Dr. Oz Show”. Vorbeste pe intelesul pacientilor sai intr-un mod in care foarte putini medici reusesc sa o faca. Acesta este unul dintre motivele care i-au adus si celebritatea la nivel mondial. Isi considera pacientii printre profesorii sai cei mai buni: “m-au invatat cum sa comunic clar si cum sa traiesc mai sanatos”.
Dr. Oz participa la evenimentul “Take your life to the next level”, organizat in premiera in Romania pe scena Salii Palatului din Bucuresti, pe 25 mai 2016.