Ne propunem ca fiecare angajat din Romania sa faca cel putin un screening anual


Andreea Minuta, REGINA MARIA: ‘’Ne propunem ca fiecare angajat din Romania sa faca cel putin un screening anual.’’

63% din persoanele active in campul muncii se confrunta cu probleme de sanatate care le scurteaza prematur viata.

Conform datelor disponibile la nivel european, Romania inregistreaza decalaje majore in ceea ce priveste varsta medie la care incep sa apara problemele de sanatate, iar speranta de viata este cu sase ani sub media europeana. 

Eforturile de educatie in domeniul sanatatii duc, pe termen mediu si lung, la reducerea costurilor de spitalizare si la scaderea numarului de pacienti cu probleme medicale grave, care pot fi preintampinate sau tratate inca din stadii incipiente. In contextul in care nevoia pentru educatie in sanatate devine prioritara, companiile si furnizorii medicali ajung sa preia aceasta responsabilitate, in beneficiul angajatilor si al populatiei active.

Programul ‘’Screening-ul salveaza vieti!’’, desfasurat de Reteaua de sanatate REGINA MARIA alaturi de Banca Transilvania in ultimii cinci ani, are ca scop dezvoltarea unor comportamente sanatoase in randul angajatilor, prin monitorizarea atenta a sanatatii si efectuarea screening-urilor anuale, in completarea serviciilor incluse in abonamentul medical.

Datele McKinsey&Company arata ca 63% dintre persoanele active in campul muncii se confrunta cu probleme de sanatate care le scurteaza prematur viata. Depistarea precoce a unei boli grave, cum este cancerul, permite aplicarea unui tratament maxim eficient. In acest sens, singura modalitate certa de a descoperi boala in stadiu incipient este efectuarea investigatiilor preventive.


In urma unei analize privind incidenta cancerului in 2016, reprezentantii Banca Transilvania au luat decizia sa intervina si sa contribuie la sanatatea angajatilor prin servicii de preventie, iar din 2017 au demarat, alaturi de Reteaua de sanatate REGINA MARIA, cel mai amplu program de screening pentru cancer desfasurat intr-o companie, in Romania. 


In perioada martie 2017 – martie 2022, au fost realizate aproximativ 14.000 de screeninguri, dintre care 89,5% pentru femei si 10,5% pentru barbati, iar rezultatele au aratat ca 27% dintre persoanele testate au primit rezultate modificate din punct de vedere al parametrilor medicali, iar peste 150 de cazuri au fost maligne sau in stadiu avansat. 

‘’E de datoria noastra sa promovam educatia medicala si sa incurajam mersul preventiv la medic. Furnizorii medicali privati au o baza totala de 1,8 – 2 milioane de abonati – persoane tinere, active, si familiile acestora, care pot fi incurajate sa adopte obiceiuri sanatoase, prin campanii de preventie si de screening derulate anual, in parteneriat cu cei mai mari angajatori din Romania. Suplimentar abonamentelor medicale, companiile pot accesa o multitudine de alte servicii si screening-uri, ca extra-beneficii pentru angajati. Obiectivul nostru este ca fiecare angajat din Romania sa faca cel putin un screening pe an, iar astfel, in timp, sa avem o societate mai sanatoasa, cu o speranta de viata mai mare. Ne bucuram ca am gasit in Banca Transilvania un partener de cursa lunga, cu care impartasim aceeasi viziune.’’, declara Andreea Minuta, Director Executiv Divizia de Abonamente REGINA MARIA.

In cadrul programului, 12.500 de screeninguri au fost realizate in randul femeilor pentru cancer de piele, col uterin, mamar si colorectal, iar 1.500 de barbati au fost monitorizati pentru cancer de piele, colorectal si prostata. 1% din angajati aveau afectiune maligna in stadii avansate, intrand imediat in programul de monitorizare si tratament. In total, peste 300 de medici au fost implicati in program, atat din clinicile REGINA MARIA, cat si din clinicile partenere, din 25 de judete ale tarii. De asemenea, au fost organizate sesiuni de informare cu medici din Retea la sediile Bancii Transilvania, pentru a explica programul si a sublinia importanta preventiei prin screeninguri care pot salva viata.

„Traim o perioada extrem de complexa, ale carei efecte se resimt nu doar in modul in care alegem sa ne raportam la job, ci si in starea de sanatate a angajatilor. De aceea, pentru noi este extrem de important sa avem alaturi un furnizor medical atat pentru serviciile obisnuite de sanatate, cat si pentru consiliere si recomandari specifice, adaptate nevoilor angajatilor nostri. Cautam in permanenta solutii relevante si actuale prin care sa ne sprijim in mod real colegii sa aiba o viata mai sanatoasa si activa. Cifrele arata ca preventia este esentiala, este necesar sa ne educam sa mergem la medic chiar si atunci cand nu ne doare, iar Banca Transilvania isi sustine angajatii in acest sens, pentru a le imbunatati calitatea vietii sau chiar pentru a o prelungi.”, spune Nevenca Doca, HR Executive Director Banca Transilvania.

La cinci ani de la inceperea programului ‘’Screening-ul salveaza vieti!’’, din cele aproximativ 14.000 de screeninguri, 13.000 de teste au fost facute in clinicile Retelei, iar restul in clinicile partenere sau in sediile Bancii Transilvania. Rezultatele arata ca 81% dintre angajati au primit analizele in parametri normali, iar pentru 19% rezultatele au aratat parametri modificati. Proiectul „Screeningul salveaza vieti” este in continuare disponibil pentru angajatii BT, dar si pentru companiile din portofoliul REGINA MARIA, la nivel national.

In luna iulie 2022, pentru programul Screening-ul salveaza vieti!, Banca Transilvania a primit Gold Recognition – cea mai inalta distinctie CSR, din partea Community Index, singurul instrument de evaluare din Romania dedicat proiectelor de investitii in comunitati, care analizeaza anual peste 850 de proiecte si initiative de CSR.