Nu ai cum sa n-o admiri!
Nu are nici treisprezece ani si a stabilit 7 recorduri de varsta in alpinismul de altitudine. A facut 5 varfuri din circuitul Volcanic 7 Summits al celor mai inalti vulcani de pe fiecare continent si a escaladat 4 din cei 7 cei mai inalti munti din circuitul 7 Summits. A fost distinsa cu titlul “Alpinistul anului din Romania” in 2015 si in ultimii 3 ani a participat cu succes la 8 expeditii in munti inalti.
Este Dor Geta Popescu. Este alpinista. Este romanca si de la varsta de 10 ani reprezinta Romania in alpinismul de altitudine ca reprezentanta a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si membra a Altitude Expeditions Team.
Geta traieste la altitudine!
Cand este intrebata ce-i place la munte, Geta raspunde simplu “Totul!”, iar apoi adauga, oarecum surprinzator pentru un copil, “Efortul!”.
“Vreau sa devin cea mai tanara alpinista din lume care urca 7 Volcanoes si 7 Summits. Iubesc muntele si sper sa bat cat mai multe recorduri. Nu este un sport usor, am nevoie de mult antrenament, de multa disciplina si vointa, deoarece conditiile pe muntii inalti sunt extrem de dificile. Insa cred ca daca iti doresti cu adevarat ceva, atunci poti reusi!” – spune cu incredere Geta.
Circuitele 7 Volcanoes si 7 Summits reprezinta doua din cele mai mari performate pe care un alpinist le poate atinge, performanta dictata de altitudine, de conditii vitrege de clima si izolare (Denali este aproape de cercul polar de nord si Vinson in Antarctica), dar si de faptul ca necesita o organizare riguroasa si elaborata si costuri mari.
Singurul roman care a reusit sa urce 7 Summits este Ticu Lacatusu, iar Crina Coco Popescu, sora mai mare a Getei, este prima si singura alpinista din lume care a incheiat in premiera mondiala circuitul 7 Volcanoes. La ora actuala, Dor Geta Popescu are cel mai bun palmares mondial in alpinismul feminin sub 18 ani si este hotarata sa-i depaseasca recordurile surorii sale.
Expeditie de record mondial in America de Nord
Geta si-a facut treaba in expeditia din America de Nord dedicata performantei la altitudine: in mai putin de 20 de zile a escaladat Pico de Orizaba, de 5636 metri, cel mai inalt vulcan din America de Nord si Denali, de 6190 metri, cel mai inalt munte din America de Nord.
Geta confirma inca o data pregatirea si forma sportiva de exceptie demonstrate cu trei luni in urma cand a obtinut primul rezultat deosebit din anul competitional 2016. Pe 6 februarie a escaladat varful Aconcangua din Argentina, cel mai inalt munte din afara Asiei, de 6960 metri, stabilind un record mondial de varsta pentru acest munte.
Pico de Orizaba – un munte deosebit, un munte de record mondial
CIUDAD de MEXICO, MEXIC, 5 mai 2016: La ora locala 11.30, Dor Geta Popescu atinge varful celui mai inalt vulcan din America de Nord, Pico de Orizaba, si astfel devine cea mai tanara alpinista din lume care incheie cu succes ascensiunea vulcanului mexican. Pentru Geta este a cincea reusita in Circuitul 7 Vulcanoes.
„Am facut Pico de Orizaba, cel mai inalt vulcan din America de Nord! Mi-a placut foarte mult acest munte. La inceput am urcat printr-o padure cu pini care aveau conuri cam de trei ori mai mari decat cele de acasa. Apoi este aproape desert, pentru ca spre varf sa fie multa stanca si ghetar abrupt. Am fost antrenata, asa incat am parcurs cei 1300 metri diferenta de nivel in mai putin de 5 ore, pe o ruta solicitanta, insa deosebit de frumoasa.
Denali -„Gigantul” Americii de Nord
TALKEETNA, ALASKA, 18 Mai 2016: Dor Geta Popescu reuseste atingerea varfului Denali, “Gigantul” Americii de Nord si egaleaza astfel un record mondial de varsta stabilit in anul 1995 de americanca Merrick Johnston. Pentru Geta, Denali este al patrulea varf din circuitul 7 Summits, dupa Kilimanjaro, Elbrus si Aconcagua.
Situat la 345 km sud de cercul polar de nord, in Alaska si avand inaltimea de 6190 metri, Denali este recunoscut ca fiind cel mai „rece” munte din lume. Performanta Getei este cu atat mai deosebita, cu cat ea incheie aceasta ascensiune in doar 7 zile in conditii de vreme extrema, cu temperaturi joase si vant puternic, ceea ce a facut ca doar 24% din alpinistii care se aflau la acel moment pe munte sa reuseasca atingerea varfului.
„Sunt dintre putinii alpinisti care au facut Denali! Ma bucur imens, inca o data tot mai sus! Este un record muncit, atat in antrenamente, cat si in parcurs. Este o reusita pe care mi-am dorit-o foarte mult si pentru care eram gata sa raman pe munte 30 de zile, limita fizica maxima in aceste conditii climatice extreme. Dar nu a fost cazul! Am dat varful in 7 zile de efort si munca, de tras sania cu 20 de kilograme de echipament, de amenajat adaposturi pentru cort, de urcat si coborat in aclimatizare, de mari emotii! Iar in final, imensa bucurie a varfului, a reusitei!” – a spus Dor Geta Popescu.
O asociere fireasca – REGINA MARIA sustine performanta de exceptie in alpinism
Expeditiile de record ale Getei sunt, fara indoiala, rezultatul unei intregi echipe.
“Geta este un atlet si traieste ca atare: se antreneaza, mananca ce trebuie si are parte de evaluari medicale la fiecare sase luni. Totul este monitorizat pentru ca altfel n-ar reusi sa faca ceea ce face si, mai ales, sa obtina aceste rezultate. Forma sportiva exemplara, planificarea clara a ascensiunilor, etapa riguroasa de antrenamente, modul eficient in care se face aclimatizarea si vremea favorabila, toate sunt aspecte de care depind reusitele ei. Insa de multe ori, partea cea mai grea in realizarea unei expeditii este gasirea sprijinului financiar. Nu poti spune simplu “Maine plec in Alaska” si gata, te si sui in avion.” a precizat Ovidiu Popescu, tatal Getei si unul dintre cei mai experimentati ghizi in alpinismul de altitudine.
Pentru performanta sportiva de exceptie, pentru expeditia de record mondial din America de Nord, sportiva romanca Dor Geta Popescu a meritat toata aprecierea si sustinerea noastra.
La randul ei, ori de cate ori ajunge pe un varf inalt, Geta impartaseste bucuria reusitei cu noi, cei de acasa, cei care i-am fost alaturi:
“Sunt foarte fericita si fac acest semn catre tata, de fapt catre toata lumea, desi suntem numai noi pe varf: arat varful, apoi spre mine, si arat ca eu sunt pe varf .... si ca sunt foarte, foarte FERICITAAAA!”
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Sursa de informatii: www.dorgetapopescu.blogspot.ro