Cea mai mare investitie in echipamente medicale de laborator din Romania, in valoare de 3,5 milioane de euro

Cea mai mare investitie in echipamente medicale de laborator din Romania, in valoare de 3,5 milioane de euro

Reteaua de sanatate REGINA MARIA a inaugurat cel mai automatizat laborator din sistemul autohton de sanatate, dotat cu sisteme medicale in valoare de 3,5 milioane de euro, cea mai mare investitie de acest gen din Romania la ora actuala. Laboratorul Central este primul centru de referinta Roche Diagnostic pentru biochimie si imunologie, ceea ce presupune introducerea celei mai performante linii tehnologice pentru aceasta specialitate, cu doua instrumente unice in tara: sistemul preanalitic cobas® 8100 si analizorul de imunologie cobas® e801.

Laboratorul Central REGINA MARIA deserveste, zilnic, 2200 de pacienti din Retea si are o capacitate anuala de procesare de 20 de milioane de teste, datorita platformelor complet automate. Laboratorul are o suprafata totala de 2700m², iar amenajarea acestuia a fost realizata in decursul a doar sapte luni.

”Laboratorul Central este un reper tehnologic pentru medicina de profil din Romania si este construit dupa aceleasi standarde  ca orice alta unitate din Reteaua de sanatate REGINA MARIA. Investitia in amenajarea spatiului se ridica la aproape 1 milion de euro, la care se mai adauga valoarea liniei de echipamente medicale, cea mai mare din tara in acest moment. Roche Diagnostic inseamna inovatie si pasiune pentru stiinta, iar asocierea Retelei cu aceste valori va avea, cu adevarat, impact in viata oamenilor. Specialistii din Laboratorul Central au la dispozitie cele mai performante echipamente de diagnostic, unele dintre ele unice in Romania, ceea ce presupune beneficii directe pentru medicii clinicieni, dar, mai ales, pentru pacientii pe care ii avem in grija.”, mentioneaza Fady Chreih, CEO al Retelei de sanatate REGINA MARIA.

Cea mai performanta linie de biochimie si imunologie: beneficii multiple pentru pacienti

Sistemele tehnologice din acest departament formeaza, in sine, un mic laborator echipat cu platforme inovatoare pentru diagnostic in vitro, metoda care influenteaza peste 60% din deciziile medicilor specialisti. Linia cobas® 8000 are cea mai mare viteza de lucru - 90% dintre rezultatele sunt analizate in ziua primirii probei - si cea mai mare acuratete de testare.

”Sistemul preanalitic cobas® 8100 si analizorul de imunologie cobas® e801 sunt primele de acest gen din tara. Linia Roche, in general, presupune beneficii multiple pentru pacienti. Eroarea umana este aproape de zero pentru ca fiecare proba intra in circuit cu un cod de bare unic, urmarit permanent in sistemul IT. Platformele Roche au o capacitate de procesare de 4 milioane de teste/an si tin cont si de confortul pacientului pentru ca presupun recoltarea de cantitati mici de sange, fara ca acuratetea rezultatului sa fie influentata. In plus, pe langa analizele uzuale, acestea permit si realizarea unor teste speciale, complexe, esentiale in diagnosticarea afectiunilor oncologice.”, explica Olimpia Enache, Chief Operations Officer in cadrul Retelei de sanatate REGINA MARIA.

Teste unice in medicina de laborator

80% din activitatea unui laborator se desfasoara in cadrul departamentului de biochimie si imunologie, insa aparatura state-of-the-art este utilizata de specialisti si pe alte arii de expertiza. Experienta personalului medical si tehnologia de ultima generatie permit procesarea rezultatelor dupa metode acreditate international:

  • Anatomie patologica: teste unice pentru prevenirea si diagnosticarea cancerului de col uterin (testele Roche CINtec®) si cel mai rapid timp de eliberare a examenului PAP in regim de urgenta: 72 de ore;
  • Genetica si biologie moleculara: singurul test ADN HPV de screening primar al cancerului de col uterin acreditat de FDA (Food and Drug Administration, SUA);
  • Microbiologie: metoda spectrometriei de masa, cu cel mai rapid timp posibil de identificare a bacteriei: 2 minute, in 99% din cazuri;
  • Hematologie-coagulare: platforme complet automate prin care se realizeaza, printre altele, peste 27.000 de hemoleucograme in fiecare luna.