World Cord Blood Day, sarbatorita global in data de 15 noiembrie, ofera parintilor si profesionistilor din domeniul sanatatii contextul necesar informarii si educarii corecte privind beneficiile celulelor stem din cordonul ombilical.
Cu aceasta ocazie, Reteaua de Sanatate REGINA MARIA, detinatoare a primei banci de celule stem din Romania membra a sectiunii europene a Cord Blood Association (CBA), se alatura, pentru al doilea an consecutiv, demersurilor sustinute la nivel international in acest context.
Cum si de ce a aparut o zi dedicata celulelor stem din cordonul ombilical
Intr-o societate in care inovatia medicala joaca un rol foarte important, identificarea unor solutii pentru tratarea diferitelor boli care pun viata in pericol - reprezinta un efort constant. Anul 1988 a reprezentat o piatra de hotar in acest sens, aducand in atentia comunitatii medicale un eveniment care urma sa schimbe, pentru totdeauna, modul in care privim importanta procesului de nastere. In acest an, in Franta, Dr. Eliane Gluckman a realizat primul transplant de celule stem din sangele cordonului ombilical pentru a salva viata unui tanar care lupta impotriva anemiei Fanconi. De atunci, la nivel mondial, s-au efectuat peste 40.000 de transplanturi de sange din cordonul ombilical, pentru a trata peste 80 de boli, printre care se numara si siclemia, talasemia, limfomul si leucemia. In plus, sangele din cordonul ombilical anunta un viitor promitator in tratarea autismului, a diabetului, a pierderii auzului, a accidentului vascular cerebral, a leziunilor cerebrale s.a.m.d. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor, sangele din cordonul ombilical este aruncat la nastere, fiind considerat deseu medical. Asadar, lipsa constientizarii, la nivelul publicului larg, a beneficiilor acestei resurse valoroase a dus la aparitia World Cord Blood Day. Anual, ziua de 15 noiembrie da nastere unei serii de initative internationale, menite sa informeze si sa educe despre necesitatea recoltarii de celule stem din cordonul ombilical.
World Cord Blood Day in cadrul Bancii Centrale de Celule Stem
Pentru al doilea an consecutiv, Banca Centrala de Celule Stem, ca partener al filialei europene a Cord Blood Association, va organiza, pe 3 si 4 decembrie, workshop-uri dedicate studentilor din anul II ai Programului de Master de Biochimie si Biologie Moleculara din cadrul Facultatii de Biologie, Universitatea Bucuresti. Pe parcursul celor doua zile, acestia vor avea oportunitatea sa transpuna cunostintele teoretice acumulate in cadrul cursului de Biologie si Aplicatii Clinice ale Celulelor Stem, predat de Prof. dr. Otilia Zarnescu, in practica, direct la Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA. Sub indrumarea Dr. Biol. Magda Dulugiac, director procesare, studentii vor vizita laboratorul si vor afla despre criteriile de calitate pe care le impun etapele de procesare si izolare a celulelor stem hematopoietice din sangele cordonului ombilical si a celulelor stem mezenchimale din tesutul cordonului, lucrand, in acelasi timp, cu cele mai noi echipamente tehnologice ale momentului. Acestia vor trece prin intreg procesul specific unei banci de celule stem, observand si interactionand cu protocoalele de lucru, precum si cu metodele de procesare, testare, criogenare si stocare a celulelor, avand acces direct la o intreaga echipa de specialisti in domeniu.
In plus, in 2018, prin intermediul Bancii Centrale de Celule Stem, pentru prima data in Romania, un copil diagonsticat cu tulburari de spectru autist a primit tratament cu propriile celule stem din sangele cordonului ombilical. Odata incheiate verificarile administrative si medicale, proba eliberata de catre Banca a fost transportata si utilizata in cadrul Duke University Medical Center (SUA), unul dintre cele mai cunoscute centre la nivel international, cu experienta de zeci de ani in transplant si in medicina regenerativa. Terapia baietelului a fost realizata sub coordonarea Dr. Joanne Kurtzberg, care conduce Programul ”Robertson Clinical and Translational Cell Therapy” si Programul de Transplant medular pediatric din cadrul Duke University Medical Center, fiind, totodată presedinta a Cord Blood Association.
La ce se rezuma World Cord Blood Day, la nivel international, in 2018
Organizata de catre fundatia Save the Cord, aceasta zi este sponsorizata oficial de Quick Specialized Healthcare Logistics, lider recunoscut in transport si logistica medicala. Partenerii inspirationali ai acestui eveniment sunt Cord Blood Association, asociatie al carei membru este Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA, FACT (organizatii de acreditare in domeniu, Be the Match (NMDP), AABB si World Marrow Donor Association (WMDA-Netcord), care vor impartasi din expertiza medicala. La fel ca in fiecare an, cu ocazia acestei zile are loc o conferinta internationala virtuala gratuita, focusata in totalitate pe celulele stem din sangele cordonului ombilical. Aici, profesionistii in domeniu, de la medici specializati in transplant, la cercetatori cu renume mondial, vor realiza atat prezentari introductive pentru public, cat si prelegeri academice focusate pe cele mai recente progrese si tratamente folosind sangele din cordonul ombilical. La aceasta conferinta ce reuneste parinti si profesionisti din intreaga lume, se adauga o serie de 61 de evenimente, cu mult mai multe fata de editia anterioara, organizate la nivel global, dintre care 26 in SUA, 23 in Europa, 10 in Asia & Oceania si 2 in Africa.
Poti contribui si tu la cresterea gradului de constientizare asupra World Cord Blood Day si demersurilor sustinute in acest context, prin utilizarea hashtag-urilor oficiale #WCBD18 sau #WorldCordBloodDay. Alte materiale gratuite, disponibile pentru distribuirea pe canalele de socializare, pot fi consultate si AICI.