Intrebari frecvente

Medicul specialist endocrinolog este cel care analizeaza atent simptomele tale, face consultul clinic si alcatuieste planul de investigatii. La final, tot medicul endocrinolog va formula diagnosticul si iti va recomanda tratamentul necesar.

Ecografia tiroidiana este o investigatie non-invaziva care ofera medicului specialist informatii importante despre anatomia tiroidei si a organelor invecinate de la nivelul gatului. Aceasta investigatie nu necesita pregatiri speciale din partea ta si nici sedare sau anestezie, pentru ca nu doare. Se poate face in conditii de siguranta in cabinetul din policlinica, in regim ambulator.

Deoarece ecografia nu utilizeaza radiatii, ea poate fi facuta fara probleme si in timpul sarcinii.

Elastografia (sau elastosonografia) tiroidiana este o forma speciala de ecografie prin care medicul examinator poate investiga diferentele de consistenta ale diferitelor zone din structura tiroidei. Elastografia este utila atunci cand medicul endocrinolog doreste sa aiba o caracterizare mai fidela a naturii nodulilor tiroidieni identificati la examenul ecografic.
 

Atunci cand medicul endocrinolog suspecteaza o boala tiroidiana, iti va recomanda, in general, un set de analize de sange prin care sa poata fi identificata boala si cauzele acesteia, precum si eventualul impact al unui nodul tiroidian asupra functionarii glandei tiroide. TSH este hormonul care regleaza producerea de hormoni tiroidieni. Atunci cand tiroida nu functioneaza suficient, nivelul TSH-ului va fi ridicat. Atunci cand tiroida produce in exces hormoni tiroidieni, nivelul TSH-ului va fi unul scazut.

Determinarea nivelurilor hormonilor tiroidieni ofera informatii despre situatiile in care tiroida functioneza anormal, iar productia de hormoni tiroidieni este fie deficitara, fie in exces. Atentie insa, prezenta unor valori normale ale hormonilor tiroidieni NU exclude prezenta unui cancer tiroidian.

Anticorpii anti-TPO sunt anticorpi directionati impotriva tiroidperoxidazei, o enzima produsa de glanda tiroida. Un titru crescut de anticorpi anti-TPO este intalnit in tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna frecvent intalnita in populatia adulta.

Tiroglobulina este o proteina produsa de celulele tiroidiene. Dupa operatiile de extirpare a tumorilor tiroidiene, in care tiroida este indepartata chirurgical, monitorizarea nivelului tiroglobulinei ii ajuta pe medici sa isi dea seama daca au indepartat in totalitate tesutul tiroidian.

De asemenea, monitorizarea ulterioara a acestui parametru ofera indicii in legatura cu posibile recidive tumorale ale unor cancere tiroidiene. Nivelul anticorpilor antitiroglobulina, indreptati impotriva acestei proteine, creste in bolile autoimune care afecteaza tiroida.

Nu in ultimul rand, testarea nivelului de calcitonina - un hormon produs de catre celulele parafoliculare sau celule C ale tiroidei – este utila in prezenta unui nodul tiroidian, cu scopul identificarii unui anumit tip de cancer tiroidian prezent mai rar, numit carcinom medular tiroidian (medulocarcinom tiroidian). Valori usor crescute ale calcitoninei pot fi intalnite, insa, si la persoanele sanatoase, la fumatori, in prezenta anumitor medicamente sau afectiuni nontiroidiene.
 

Punctia tiroidiana cu ac subtire este investigatia prin care se recolteaza, cu minim disconfort, o cantitate foarte mica de tesut tiroidian. Medicul endocrinolog este cel care recomanda aceasta investigatie si o va face atunci cand doreste sa afle ce tip de celule intra in componenta unor formatiuni identificate ecografic, aceasta investigatie fiind standardul de aur in diagnosticarea preoperatorie a unui eventual cancer tiroidian. 

Punctia cu ac subtire se poate face atat in regim ambulator, in policlinica, cat si in regim de spitalizare de zi, dar pacientul nu necesita monitorizare de lunga durata dupa procedura. De asemenea, punctia nu este contraindicata femeilor gravide. 

Sub ghidaj ecografic, medicul va punctiona cu un ac subtire nodulul suspect, prelevand o cantitate mica de tesut pe care o trimite spre analiza la laboratorul de anatomie patologica.

Aceasta investigatie este una sigura, neexistand riscul diseminarii (imprastierii) eventualelor celule canceroase din nodulul investigat in restul tiroidei sau organelor din jur. 
Uneori, in cazul nodulilor cu componenta mare de lichid sau chisturilor tiroidiene voluminoase, formate doar din lichid, medicul poate efectua procedura cu scop de tratament, prin evacuarea lichidului respectiv.
 

Nu, medicul va face examenul in cadrul laboratorului de anatomie patologica. Proba recoltata in timpul punctiei este trimisa la laboratorul de anatomie patologica de catre medicul care a facut punctia. Medicul anatomo-patolog va analiza, cu atentie, cantitatea de tesut recoltata in timpul punctiei tiroidiene sau intraoperator, iar la final va putea descrie natura celulelor analizate.

Rareori, din motive ce tin de consistenta si compozitia nodulului investigat, cantitatea de tesut tiroidian trimisa de catre medicul care a efectuat punctia poate fi insuficienta pentru analiza anatomo-patologica, fiind necesara repetarea procedurii. Daca este nevoie, aceasta se va repeta peste cel putin trei luni, pentru a evita o noua punctie fara rezultat.
 

Exista anumite boli ale tiroidei care se transmit genetic. Prezenta unei astfel de boli poate modifica schema de investigatii si conduita de tratament recomandata de catre medicul endocrinolog. Atunci cand este recomandat consultul genetic, este bine ca anterior intalnirii cu medicul genetician sa obtineti cat mai multe informatii despre istoricul medical al membrilor familiei. Este important de stiut daca bunicii, strabunicii, unchii, matusile, verisorii au avut boli tiroidiene, de aceea, este bine sa faceti o documentare atenta.

De cele mai multe ori, ecografia ofera informatiile suficiente pentru diagnostic. Exista insa situatii in care este necesar ca, fie in vederea diagnosticului – fie pentru ca se recomanda o interventie chirurgicala – pacientul sa efectueze o examinare CT sau RMN. Mai rar, in cazul nodulilor tiroidieni si unei valori TSH scazute, medicii pot recomanda si efectuarea unei scintigrafii tiroidiene. 

Atunci cand consulturile si examinarile arata ca, la nivelul tiroidei, exista noduli suspecti, o gusa care comprima tesuturile din jur, precum si in unele cazuri de hipertiroidism, chirurgia tiroidei reprezinta primul pas in tratamentul pacientului. Medicul chirurg va face un consult clinic, iar la nevoie va recomanda investigatii suplimentare, necesare din punct de vedere preoperator, si va stabili care este tipul de interventie adecvat fiecarui pacient.
 

Pacientul este consultat de echipa de anestezisti. Interventiile la nivelul glandei tiroide presupun utilizarea anesteziei generale, de aceea consultul preanestezic este unul deosebit de important. Este foarte important ca atunci cand te intalnesti cu medicul anestezist, sa raspunzi cu atentie tuturor intrebarilor legate de istoricul tau medical si sa pui, la randul tau, toate intrebarile pe care le ai referitor la anestezia la care vei fi supus. 
 

Interventia chirurgicala se va face in conditii de siguranta maxima in spitalul Regina Maria din Cluj, in sala de operatie. Dupa finalizarea interventiei, tesutul tiroidian extras intraoperator (fie ca este vorba despre un lob tiroidian sau tiroida in intregime) este trimis din nou pentru analiza histopatologica. Imediat postoperator, vei fi monitorizat o vreme pana la restabilirea echilibrului hemodinamic, la terapie intensiva.
 

Dupa externare este foarte important sa urmezi recomandarile echipei medicale. Nu uita sa te prezinti la controlul chirurgical postoperator asa cum ti-a indicat medicul chirurg. 
Nu uita sa mergi la consult la medicul tau endocrinolog.  Atat la consultul chirurgical, cat si la cel endocrinologic, este bine sa ai la tine rezultatul examenului anatomopatologic efectuat intraoperator. Pe baza evaluarilor anterioare si a rezultatului examenului histopatologic, medicul endocrinolog va decide care sunt urmatorii pasi terapeutici si va conduce, atunci cand este nevoie, terapia de substitutie hormonala.
 

Atunci cand examenul histopatologic efectuat pe tesutul tiroidian indepartat arata ca nodulul extras este malign, apare indicatia de consult oncologic. Medicul specialist oncolog va stabili care este parcursul terapeutic optim pentru fiecare pacient.

Daca medicul oncolog recomanda completarea tratamentului chirurgical prin terapie cu iod radioactiv, inainte de a incepe acest tratament este necesar sa urmezi o dieta saraca in iod. Nu este o dieta complicata si nici una dificil de urmat, insa este intotdeauna mai usor atunci cand primesti informatii de incredere de la specialistul nutritionist.