Screening cancer de prostata

Descriere

Testele de screening ajuta la descoperirea cancerului de prostata in stadii incipiente, inainte de aparitia simptomelor. Cancerul de prostata poate fi foarte usor depistat precoce, mai ales ca in majoritatea cazurilor vorbim de adenocarcinoame, tipuri de cancer care incep in celulele care produc si elibereaza mucus si alte fluide.

De-a lungul vietii, 1 din 7 barbati risca sa dezvolte cancer de prostata, sustin reprezentantii Societatii Americane de Cancer. De fapt, cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip de cancer in randul barbatilor, dupa cancerul de plamani si a sasea cauza de deces prin cancer la barbati.

Ce presupune screening-ul?

Screening-ul cancerului de prostata consta in determinarea antigenului specific prostatic (PSA) din sange, cu sau fara examinarea clinica a prostatei prin tuseu rectal. Testul PSA masoara cantitatea de antigen specific prostatei din sange. Deoarece nivelul PSA poate creste si in situatia altor afectiuni ale prostatei, pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare examinari suplimentare.

Cui se recomanda screening-ul?

De obicei, cancerul de prostata se dezvolta foarte lent si afecteaza in special barbatii mai in varsta. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la barbatii peste 65 de ani, boala fiind rareori depistata inainte de 40 de ani, iar varsta medie la momentul diagnosticului este 66 de ani. In acest context, medicii specialisti recomanda ca, incepand cu varsta de 50 de ani, fiecare barbat sa inceapa sa se informeze cu privire la riscul de a dezvolta cancer de prostata si sa discute cu medicul urolog despre importanta realizarii testelor de screening necesare.

Medicii Societatii Europene de Urologie recomanda determinarea PSA, ca test de screening, barbatilor cu varsta de peste 40 de ani care au risc crescut de cancer de prostata.

Barbatii care au cazuri de cancer de prostata in familie pot fi sfatuiti sa inceapa screening-ul chiar mai devreme de varsta recomandata de 50 de ani, deoarece factorii genetici se asociaza cu un risc mai mare de a avea o forma de cancer mai agresiva. Un alt factor de risc este reprezentat de prezenta unei mutatii genetice BRCA2, deoarece s-a constat ca barbatii purtatori ai mutatiei BRCA2 tind sa dezvolte cancer de prostata la varste mai mici.
Frecventa cu care trebuie realizate testele de screening depinde de la caz la caz si va fi stabilita de medicul urolog, in baza analizelor si istoricului medical ale fiecarui pacient in parte.

De ce sa faci screeningul?

De multe ori, barbatii care au cancer de prostata in stadii incipiente nu prezinta niciun simptom specific. In plus, multe dintre semnele si simptomele care insotesc aceasta afectiune, atunci cand apar, pot indica si alte afectiuni ale prostatei, precum hipertrofia benigna de prostata. De asemenea, prostata incepe sa creasca pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, fapt care poate bloca uretra sau vezica urinara, cauzand probleme urinare sau probleme sexuale. Testele de screening pot ajuta la depistarea cancerului de prostata in stadii incipiente, inainte de aparitia oricarui simptom. In plus, descoperita din timp, boala poate fi tratata cu succes.

Discuta cu medicul urolog despre avantajele screening-ului cancerului de prostata!

Sursa informatii:

https://gco.iarc.fr
https://uroweb.org/guideline/prostate-cancer