Descriere
Screening-ul poate ajuta la depistarea precoce a cancerului de san, cand boala este mai usor de tratat. Prin screening intelegem evaluarea proactiva a tesutului mamar, inainte de aparitia semnelor sau simptomelor specifice bolii.
Prin realizarea testelor de screening pentru cancerul de san nu se poate preveni afectiunea, dar screening-ul ajuta la depistarea precoce a bolii, cand sansele de tratare si vindecare ale bolii sunt optime.
Ce presupune screeningul?
Mamografia are ca scop descoperirea cancerului de san in stadii precoce, atunci cand este mai usor de tratat si inainte ca tumora sa creasca suficient de mare pentru a putea fi simtita prin palpare. Mamografia de screening reprezinta standardul de aur in depistarea precoce a modificarilor maligne sau benigne aparute la nivelul sanilor.
Alte teste si proceduri care pot fi recomandate pentru depistarea cancerului de san, fara a fi incluse in categoria testelor de screening:
- RMN de san – recomandat complementar cu mamografia, femeilor cu risc crescut de a face cancer de san. Examinarea nu se recomanda femeilor cu risc mediu, deoarece rezultatele pot aparea anormale chiar si atunci cand nu exista cancer.
- Examen clinic al sanilor, realizat de medicul ginecolog – recomandat anual femeilor cu risc peste medie pentru depistarea nodulilor mamari sau a altor modificari privind forma si culoarea sanilor
- Ecografie mamara – recomandata anual, incepand cu varsta de 30 de ani.
- Autopalparea sanilor – recomandata lunar, la aproximativ o saptamana dupa menstruatie, incepand cu varsta de 20 de ani, mai ales femeilor cu risc inalt, fara a fi insa considerata o modalitate optima de a identifica precoce cancerul.
Cui se recomanda screening-ul?
Ghidurile internationale americane si europene au recomandari diferite privind varsta la care femeile ar trebui sa inceapa screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de san. Expertii americani recomanda screening-ul anual tuturor femeilor incepand cu varsta de 40 de ani, in timp ce specialistii britanici sustin necesitatea realizarii mamografiei de screening tuturor femeilor care au implinit 50 de ani, la fiecare 3 ani. In Romania, din pacate, nu exista un program national de screening pentru cancerul de san, asa cum exista in majoritatea tarilor europene, insa specialistii romani recomanda tuturor femeilor care au risc mediu de a dezvolta cancer mamar, sa inceapa sa-si faca o mamografie dupa ce au implinit 40 de ani.
Specialistii Societatii Americane de cancer recomanda femeilor care sunt la risc inalt de a dezvolta cancer de san, inceperea screening-ului la varste mai mici, de la 30 de ani.
Se considera ca urmatoarele situatii indica un risc inalt:
- Rude de gradul 1 (parinti, sora, frate sau copil) cu mutatie BRCA1 sau BRCA2
- Existenta unei mutatii BRCA1 sau BRCA2 (pe baza unui test genetic)
- Radioterapia la nivelul pieptului efectuata intre varsta de 10 si 30 de ani
Pentru efectuarea mamografiei este nevoie de recomandarea unui medic clinician (medic de familie, medic ginecolog, medic endocrinolog, medic internist etc). Aceasta se poate face pe baza implinirii varstei recomandate pentru inceperea screening-ului sau in situatia in care se suspecteaza o anumita patologie.
Pentru orice modificare nou aparuta pe care o observi la nivelul sanului, trebuie sa discuti cu medicul.
De ce sa faci screening-ul?
Majoritatea cazurilor de cancer de san sunt depistate in tara noastra in stadii avansate, cand tratamentul necesar inseamna adesea realizarea unei mastectomii, iar pierderea sanului are numeroase efecte negative asupra psihicului unei femei, cat si asupra calitatii vietii. Prin realizarea unei mamografii de screening, boala poate fi identificata in stadii incipiente, inainte chiar de aparitia vreunui simptom, cand tumora de san este mica si poate fi tratata mult mai usor.
Exista numeroase studii care dovedesc eficienta screening-ului in depistarea precoce a cancerului de san. Datele actuale arata ca screening-ul cancerului de san salveaza viata unei femei la fiecare 200 de femei care sunt supuse screening-ului.
Programează-te la mamografie aici.