Varianta Delta are un potential foarte mare de transmitere, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considerand-o varianta cea mai „rapida si mai usor de transmis” pana in prezent. Desi majoritatea expertilor considera ca varianta Delta este transmisa de persoanele nevaccinate, exista dovezi recente de infectie cu varianta Delta la persoanele complet vaccinate. De aceea, pentru a minimiza transmiterea variantei Delta, de curand, CDC (Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor) din Statele Unite a actualizat recomandarile pentru persoanele vaccinate complet, in sensul purtarii mastii in public in spatiile inchise. Totusi, vaccinarea completa cu vaccinurile actuale continua sa fie eficienta in preventia formelor severe de COVID-19 cauzate de varianta Delta.
Varianta Delta nu va fi ultima varianta de virus. Orice persoana infectata cu SARS-CoV-2 ofera sansa ca virusul sa sufere o mutatie si astfel sa apara o noua varianta de virus, care s-ar putea dovedi mai periculoasa sau mai rezistenta la vaccinurile si tratamentul disponibil, comparativ cu variantele anterioare. Concluzia expertilor in domeniu si mai ales a medicilor care ingrijesc in spitale pacientii cu COVID-19 este transanta: „Avem de ales - fie ne vaccinam pentru a termina pandemia, fie acceptam ca acest virus cauzeaza boala si moarte.”
Ce se cunoaste
Varianta unui virus inseamna o mutatie care apare in interiorul genomului virusului la un moment dat. Uneori, apar variante noi de virus, pentru ca apoi sa dispara. Alteori, acestea persista si devin varianta dominanta intr-o anumita populatie. In lume au fost identificate o serie de variante ale virusului original SARS-CoV-2, unele notabile. Oamenii de stiinta urmaresc constant aceste variante si studiaza cum schimbarile in genomul virusului pot influenta modul de transmitere sau severitatea bolii COVID-19.
Intelege cum apar mutatiile
Mutatia genetica este o caracteristica normala in ciclul de viata al unui virus. Atunci cand un virus se multiplica in interiorul celulei infectate, se produc milioane de copii care, pe de o parte, vor infecta mai departe alte celule ale organismul gazda, producand boala, iar pe de alta parte, se vor transmite si vor determina infectia altor persoane si ciclu continua. Deoarece acest proces se produce la o rata foarte crescuta, riscul de aparitie a "greselilor" de copiere - a mutatiilor - este foarte mare. Mici mutatii sunt deci, normale.
Iti poti imagina virusul ca pe un copac care creste si formeaza noi ramuri. Fiecare ramura a copacului este usor diferita de celelalte. Prin compararea ramurilor, oamenii de stiinta le pot eticheta in functie de diferente. Aceste mici diferente sau variante au fost studiate si identificate de la inceputul pandemiei COVID-19.
Au trecut aproximativ 20 de luni de la aparitia noulul coronavirus si aproape 200 milioane de oameni au fost infectati, astfel incat, virusul SARS-CoV-2 a avut sansa sa se replice de miliarde de ori, iar erorile de copiere (mutatiile) s-au integrat in el.
Variantele notabile existente in lume in prezent
In prezent, exista 4 variante notabile de virus SARS-CoV-2 care circula la nivel global si „care produc ingrijorare”, recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite. Aceste variante par sa se transmita de la o persoana la alta mai usor si mai rapid decat variantele vechi sau virusul original, ceea ce poate duce la mai multe cazuri de COVID-19. O crestere a numarului de cazuri va pune mai multa presiune pe resursele medicale, va duce la mai multe spitalizari si, probabil, la mai multe decese.
Pana in prezent, studiile sugereaza ca vaccinurile actuale autorizate au efect de protectie impotriva variantelor circulante. Oamenii de stiinta vor continua sa studieze aceste variante si altele noi, care vor continua sa apara.
Varianta Alpha sau B.1.1.7
- A fost identificata pentru prima data in Regatul Unit in septembrie 2020 cand a determinat o crestere semnificativa a cazurilor.
- A reprezentat pentru o perioada, 95% dintre cazurile noi de infectii cu SARS-CoV-2 in Anglia, pana cand varianta Delta a devenit dominanta (in prezent, reprezinta 90% dintre cazuri).
- Ulterior, a fost identificata in alte 114 tari.
- Are un potential cu 40-80% mai mare de transmitere (mai usor si mai rapid), comparativ cu variantele precedente.
- Totusi, nu se considera ca determina o forma mai severa de COVID-19.
Varianta Beta sau B.1.351
- A fost identificata initial in Africa de Sud in octombrie 2020 (se considera ca probabil a aparut in mai 2020).
- Are, de asemenea, un potential mai mare de transmitere.
- Ulterior, a fost identificata in alte 48 de tari.
Varianta Gamma sau P.1
- A aparut initial in Brazilia. A fost identificata la 6 ianuarie 2021 in Japonia la 4 persoane care recent vizitasera regiunea Amazon din Brazilia. Se considera ca primele cazuri au aparut in noiembrie 2020.
- Ulterior, a fost identificata in alte 62 tari.
- Are, de asemenea, un potential mai mare de transmitere, avand o contagiozitate de 2.5 x mai mare decat cea a coronavirusul original.
- Nu exista evidente puternice care sa ateste ca determina un numar mai mare de decese, insa este nevoie de studii ulterioare.
Varianta Delta sau B.1.617.2
- A fost identificata initial in India in octombrie 2020 intr-o populatie nevaccinata intr-o proportie mare si a determinat o crestere masiva de cazuri de COVID-19 in primavara anului 2021.
- In prezent, a devenit varianta predominanta in majoritatea tarilor din lume.
Varianta Mu sau B.1.621
- La 30 august 2021, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a identificat varianta Mu ( B.1.621) ca o noua varianta de interes a SARS-CoV-2.
- Totusi, varianta Mu a fost identificata in urma cu 8-9 luni, ea aparand pentru prima data in Columbia in ianuarie 2021.
- Incidenta variantei Mu este de aproximativ 0,1% in Statele Unite si mai mica de 0,1% la nivel global. In Statele Unite predominanta continua sa fie varianta Delta (99%)
- Date preliminare de laborator indica faptul ca varianta Mu prezinta „mutatii” care ar putea sa o faca mai rezistenta la imunitatea oferita de vaccinurile anti-COVID-19 si de infectiile anterioare. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare care sa confirme aceste constatari.
De ce este notabila varianta Delta?
- Varianta Delta are un potential foarte mare de transmitere. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera varianta Delta ca fiind cea mai „rapida si mai usor de transmis”. Daca varianta originala de virus putea infecta alte 2 persoane, varianta Delta poate infecta alte 6. Este similar cu transmiterea varicelei, asa cum se mentioneaza intr-un raport CDC.
- La persoanele infectate, varianta Delta este detectabila mai devreme - in medie dupa 4 zile, comparativ cu 6 zile dupa infectia cu virusul SARS-CoV-2 original, ceea ce sugereaza o replicare crescuta a acestei variante.
- Persoanele infectate cu varianta Delta au o incarcatura virala de 1260 de ori mai mare, comparativ cu pacientii infectati cu virusul original, ceea ce inseamna o rata mai mare de multiplicare in organism.
- Inca nu se cunoaste cu exactitate daca aceasta varianta determina cresterea severitatii bolii COVID-19, insa exista studii care arata ca persoanele nevaccinate au un risc crescut de a fi spitalizate.
- In prezent, este varianta de virus SARS-CoV-2 care determina o cresterea semnificativa a cazurilor de COVID-19 in toata lumea.
- Conform statisticilor din iulie 2021, varianta Delta a fost identificata global in 130 de tari, inclusiv in Romania.
- In Statele Unite reprezinta 80% dintre cazuri.
- In Anglia, au crescut rapid cazurile de varianta Delta ca urmare a calatoriilor in India, astfel incat reprezinta deja 90% dintre toate cazurile de COVID-19. Ratele de raspandire arata ca varianta Delta este mai rapid transmisa decat varianta Alpha, o alta mutatie importanta, identificata pentru prima data in aceasta tara in Noiembrie 2020. Se estimeaza ca transmiterea variantei Delta in Anglia este cu 60% mai mare decat cea a variantei Alpha, care la randul ei este cu 50% mai contagioasa decat virusul original.
- In aprilie 2021 a fost identificata o varianta Delta noua - varianta Delta Plus. Este raspandita in alte 9 tari: Statele Unite, Anglia, Portugalia, Elvetia, Japonia, Polonia, Nepal, Rusia si China. In prezent, nu este sigur daca aceasta mutatie suplimentara determina o severitate, transmisibilitate si evaziune imuna crescuta in comparatie cu varianta Delta.
Este varianta Delta un virus mai puternic?
Varianta Delta este mult mai contagioasa (se transmite mai usor si mai rapid de la o persoana la alta) decat alte variante de virus.
Datorita multiplicarii mult crescute a acestei variante de virus (de peste 1000 ori), oamenii pot elimina o cantitate mult mai mare de virus, ceea ce face ca persoanele care se afla in contact strans (la mai putin de 1.5 m) cu persoana infectata sa fie expuse la o doza de virus suficient de mare, astfel incat sa se infecteze. Iar daca oamenii devin contagiosi mult mai rapid dupa expunere, exista mai multe sanse de a-i infecta pe cei din jur.
Desi majoritatea expertilor considera ca varianta Delta este transmisa de persoanele nevaccinate, exista dovezi recente de infectie cu varianta Delta la persoanele complet vaccinate. Desi acestea nu au facut forme severe de boala, deoarece au o incarcatura mare de virus la nivelul gatului si nasului (probabil similara cu cea a persoanelor nevaccinate), au o probabilitate mare de a transmite virusul, indiferent daca sunt asimptomatice sau nu.
De aceea, recent, la 27 iulie 2021, CDC a actualizat recomandarile pentru persoanele vaccinate complet impotriva COVID-19.
Pentru a maximiza protectia fata de infectia cu varianta Delta si pentru a preveni raspandirea acesteia la alte persoane, CDC recomanda in cazul persoanelor vaccinate complet din Statele Unite sa poarte masca in interior in public daca se afla intr-o zona cu transmitere substantiala sau ridicata. Aceasta masura este cu atat mai importanta daca persoana are un sistem imun slabit sau daca are un risc crescut de a face o forma severa de boala, din cauza varstei sau asocierii altor boli cronice. De asemenea, aceasta masura este indicata daca persoana locuieste cu o alta persoana cu sistemul imunitar slabit sau la risc de a face COVID-19 sever sau care este nevaccinata. In astfel de situatii, persoana ar trebui sa poarte masca indiferent de nivelul de transmitere a variantei Delta in zona unde locuieste.
Varianta Delta poate „scapa” actiunii sistemului imun, insa nu si in cazul vaccinarii complete
Studii recente au evidentiat ca varianta Delta este capabila sa „scape” de actiunea anticorpilor neutralizanti care se formeaza in urma vaccinarii, intr-un mod mai eficient decat varianta Alpha. Efectul a fost mai pronuntat la adultii in varsta, care tind sa aiba un raspuns mai slab la vaccinare in general.
Acest lucru se explica prin faptul ca varianta Delta are o abilitate mai mare decat alte variante de a merge de la o celula la alta prin simpla fuzionare a celulelor. Din cauza ca anticorpii nu pot patrunde in celule, ei fiind activi doar in spatiul extracelular, devin mai putin folositori in a neutraliza aceasta varianta de virus.
Aceasta „evaziune” a sistemului imunitar este deosebit de problematica pentru persoanele care sunt doar partial vaccinate. Date din Marea Britanie arata ca o singura doza de vaccin Pfizer-BioNTech este eficienta in 31% dintre cazuri pentru a preveni boala simptomatica cauzata de varianta Delta si in 75% dintre cazuri pentru a preveni spitalizarea. Insa in cazul unei persoane complet vaccinate, vaccinul are un efect foarte bun. Dupa schema completa de vaccinare - chiar si in cazul variantei Delta - se obtine o protectie a bolii simptomatice in 88% dintre cazuri, respectiv a spitalizarii in 96%.
Din acest motiv, medicii clinicieni, oamenii de stiinta, organizatiile nationale si internationale subliniaza inca o data importanta imensa a vaccinarii complete si cat mai rapide a unui numar cat mai mare de persoane.
Vaccinurile anti-COVID-19 protejeaza impotriva variantei Delta?
Desi studiile sugereaza ca vaccinurile impotriva COVID-19 sunt mai putin eficiente impotriva variantelor de virus, vaccinarea completa ofera in continuare o protectie buna impotriva cazurilor severe de COVID-19:
- Studii efectuate in Marea Britanie sugereaza ca dupa vaccinarea completa cu vaccinul Pfizer-BioNTech acesta este 88% eficient in prevenirea formelor simptomatice de COVID-19 cauzate de varianta Delta, respectiv 96% in prevenirea formelor severe (care necesita spitalizare) de COVID-19.
- Vaccinul Oxford-AstraZeneca (care nu este un vaccin ARNm) a fost eficient in 60% dintre cazuri impotriva bolii simptomatice, respectiv in 93% dintre cazuri impotriva spitalizarii.
- Studii din Canada au evidentiat ca vaccinul Moderna impotriva COVID-19 este eficient in 72% dintre cazuri in prevenirea formelor simptomatice de COVID-19 cauzate de varianta Delta, respectiv in 96% dintre cazuri in prevenirea formelor severe.
- De asemenea, vaccinul anti-COVID-19 Janssen/Johnson & Johnson este 85% eficient in prevenirea bolii severe COVID-19 cauzata de varianta Delta, potrivit datelor publicate de Johnson & Johnson.
Este nevoie de o a 3-a doza de vaccin?
Unii experti considera ca este prea devreme sa se cunoasca daca persoanele vaccinate complet cu 2 doze (Pfizer-BioNTech si Moderna) sau cu 1 doza (Janssen/Johnson & Johnson) vor avea nevoie de a 3-a doza modificata de vaccin care sa protejeze impotriva variantei Delta sau de a 3-a doza de vaccin standard care sa sporeasca imunitatea fata de virusul original. Se cerceteaza aceasta recomandare, in special pentru persoanele > 65 ani si care au un sistem imunitar slabit. In prezent, CDC mentioneaza ca vaccinurile actuale protejeaza bine impotriva variantele notabile actuale.
Date recente (28 iulie 2021) transmise online de Pfizer, inca nerevizuite medical si nepublicate in reviste medicale, sugereaza ca o a treia doza de vaccin Pfizer/BioNTech poate creste „puternic” protectia impotriva variantei Delta - dincolo de protectia oferita de cele doua doze standard. In testele efectuate pe un numar de 23 de persoane, s-a evidentiat ca dupa o a treia doza administrata dupa 6 luni de la doza 2, nivelul de anticorpi impotriva variantei Delta ar creste de 5x fata de doza 2 la persoanele cu varsta intre 18-55 ani, respectiv de 11x la persoanele 65-85 ani. „Aceste date preliminare sunt incurajatoare in contextul transmiterii variantei Delta.” - a mentionat Dr. Mikael Dolsten, care conduce la nivel mondial cercetarea medicala pentru Pfizer.
Insa FDA si CDC considera ca in acest moment americanii nu au nevoie de o a treia doza si ca firmele producatoare de vaccin nu pot decide singure daca este nevoie de o doza suplimentara. Recomandarea fata de acestea este sa-si concentreze resursele si energia mai degraba pe furnizarea unui numar cat mai mare de doze care sa permita vaccinarea completa a unui procent cat mai mare din populatia lumii, aceasta fiind o metoda eficienta de stopare a transmiterii virusului si in consecinta, de formare a unor noi variante de virus.
Actualizare 27 septembrie 2021
Studiile au aratat ca dupa vaccinarea impotriva COVID-19, protectia impotriva virusului poate scadea in timp si poate fi mai putin capabila sa protejeze impotriva variantei Delta. Desi vaccinarea COVID-19 pentru adultii cu varsta > 65 de ani ramane eficienta in prevenirea formei severe de boala, date recente sugereaza ca vaccinarea este mai putin eficienta in prevenirea infectiei sau a formelor simptomatice mai usoare.
Comitetul Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA/CHMP) a evaluat datele pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer/Biontech) care au evidentiat o crestere a nivelului de anticorpi atunci cand se administreaza o doza de rapel la aproximativ 6 luni dupa a doua doza la persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani. Astfel, Comitetul a concluzionat ca dozele de rapel pot fi luate in considerare la cel putin 6 luni dupa a doua doza pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani.
Cum poate fi prevenita aparitia unor noi variante de virus SARS-CoV-2?
Virusurile nu pot suferi mutatii daca nu se multiplica. Mai putine persoane infectate in randul populatiei inseamna mai putine sanse de aparitie a variantelor periculoase de SARS-CoV-2.
Ca urmare, toti acesti pasi - vaccinarea anti-COVID-19, purtarea corecta a mastii si distantarea fizica (1.5 m) - sunt cu adevarat importanti si contribuie la reducerea numarului de persoane infectate, astfel incetinand aparitia de noi variante de virus.
Situatia actualizata in Romania
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din Romania, declara la 2 august 2021: „In ultimele opt saptamani rata de pozitivare a testelor de secventiere pentru varianta Delta a crescut de cinci ori. Acest lucru ne arata ca in urmatoarele saptamani, foarte probabil, varianta Delta va deveni dominanta si in Romania si astfel, numarul de cazuri poate sa fie substantial crescut.”
In acelasi timp, Dr. Gheorghita a anuntat ca in urma cu o saptamana (26 iulie – 1 august) numarul de cazuri de COVID-19 din Romania a fost cu 60% mai mare fata de saptamana precedenta.
„Estimam ca la sfarsitul lunii august se va ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar dupa jumatatea lunii septembrie s-ar putea depasi pragul de 1.500 de cazuri in fiecare zi. Dar atentie, aici vorbim de un scenariu, insa in viata de zi cu zi, daca varianta Delta devine dominanta, aceasta estimare ar putea fi mai accelerata.”, a subliniat Dr. Gheorghita, precizand ca este foarte probabil sa ne aflam la inceputul celui de-al patrulea val al pandemiei.
In Romania, la 2 august 2021, erau vaccinate complet 4.87 milioane de persoane, ceea ce reprezinta doar 25% din populatie.
Actualizare 7 octombrie 2021
Media de decese pe ultimele 7 zile: 259 persoane
Media de cazuri noi pe ultimele 7 zile 12.728 persoane
Valeriu Gheorghita: „Romania e in acest moment in scenariul in care era Italia in primele luni ale pandemiei. Spitalele si unitatile de primiri urgente sunt asaltate, coplesite de pacientii cu Covid. Este o situatie extrem de complicata, valul 4 fiind foarte agresiv.”
Raed Arafat, despre valul 4 de COVID-19:” Fata de valul 3 avem „arma” - vaccinul - dar nu o folosim. Asta e singura problema.”
Situatia actualizata in lume si in Statele Unite
- In lume, pana la data de 3 august 2021, 199.71 milioane de persoane s-au imbolnavit de COVID-19 si au murit 4.25 milioane
- La nivel global 1.15 miliarde de persoane sunt complet vaccinate, ceea ce reprezinta 14.8%
- In Israel, una dintre tarile cu cea mai buna campanie de vaccinare anti-COVID-19, 5.30 milioane de persoane sunt complet vaccinate, adica 59.4%
- In Anglia, 32.1 milioane de persoane sunt complet vaccinate, adica 57.4%
- In Statele Unite, 165 milioane de persoane sunt complet vaccinate, adica 50.2%
Presedintele Stetelor Unite, Joe Biden, a anuntat recent (30 iulie 2021) o serie de pasi noi pe care administratia ii va face pentru a incerca sa vaccineze mai multi americani, inclusiv sa solicite ca toti angajatii federali sa ateste ca sunt vaccinati impotriva COVID-19 sau sa se conformeze unor protocoale stricte.
"Aceasta este o tragedie americana. Oamenii mor si vor muri de COVID-19 - si nu ar trebui sa moara! Cititi ziarele! Veti afla povesti despre pacienti nevaccinati care sunt internati si in timp ce se afla in stare grava pe patul de spital, murind de Covid-19, isi intreaba medicul: „Doctore, pot face acum vaccinul? " Iar medicii sunt nevoiti sa raspunda: „Imi pare rau, este prea tarziu”."
*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.
Surse de informatie:
www.worldometers.info
www.ourworldindata.org
www.vaccinare-covid.gov.ro
www.libertatea.ro
www.edition.cnn.com
www.mayoclinic.org
www.who.int
www.gvn.org
www.cdc.gov
www.medscape.com
www.yalemedicine.org
Pfizer Second Quarter 2021 Earnings Teleconference www/s21.q4cdn.com
www.edition.cnn.com
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor