Imagineaza-ti urmatorul lucru: Esti un soldat in permisie si merge print oras cu familia ta. Observi cu coltul ochiului un grup de tomberoane de gunoi cu un aspect de rau augur sau poate un camion care merge catre tine produce un zgomot puternic. Inainte sa iti dai seama, te-ai aruncat asupra copiilor tai, doborandu-i la sol pentru a va adaposti de explozie. Ca o banda de cauciuc, imaginile si sunetele te-au readus la reactia ta formata la IED – dispozitive explozive improvizate dintr-o zona de lupta.
Experientele traumatizante lasa adesea cicatrici asupra sufletului. Multi membri ai personalului militar care au fost in zone de lupta sufera de tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). Conform Centrului National pentru Tulburarea de Stres Post-Traumatic, 14% din veteranii razboaielor din Irak si Afganistan, 10% din veterani Razboiului din Golf si 30% din veteranii razboiului din Vietnam au suferit de PTSD.
Alte evenimente traumatizante – precum violul, atacul fizic, accidentele, dezastrele naturale, calitatea de martor a unor acte de terorism, traiul intr-o zona de razboi sau o zona violenta din alta cauza, pierderea brusca a unei persoane iubite sau chiar faptul de a suferi un infarct pot declansa, de asemenea, PTSD. Un studiu national a estimat ca aproape 4% din barbati si 10% din femei vor suferi de PTSD de-a lungul vietii lor. Riscul este mai ridicat printre persoanele care au o istorie de depresii in familie.
Simptomele cheie ale PTSD sunt:
- amintiri recurente, vise sau ganduri intruzive cu privire la un eveniment traumatizant
- izolarea de oameni si de anumite situatii
- evitarea a ceea ce poate aminti de eveniment sau dificultatea de a-l rememora
- dificultatea de a dormi
- vigilenta extrema sau usurinta de a fi speriat.
Nu toate persoanele care supravietuiesc unui eveniment traumatizant sufera de PTSD. Chiar daca raspunsul tau imediat la un dezastru este extrem, acesta nu este un semn de tulburare emotionala sau boala mentala. Faptul de a apela la altii si de a-ti relua viata normala poate oferi o consolare. Activitatea fizica si exprimarea emotiilor in timp ce te concentrezi pe viitor se pot dovedi utile, de asemenea. Declansarea reactiei de relaxare periodic sau folosirea altor instrumente de gestiune a stresului poate fi, de asemenea, utila. Exercitiul nostru cu „punctul albastru”, un memento vizual de a face mini-relaxari atunci cand ne confruntam cu situatii ce pot declansa o reactie de stres te poate ajuta sa ramai mai calm.
In cazul in care simptomele PTSD iti perturba viata sau ti-o afecteaza mai mult de cateva saptamani, solcita ajutorului unui profesionist licentiat in sanatatea mentala. De asemenea, retine ca uneori simptomele nu se manifesta pana la sase luni sau mai mult de la evenimentul traumatizant.