Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tratam cancerul pulmonar intr-un cadru multidisciplinar

Articol de Dr. Felix Dobritoiu Medic specialist Chirurgie toracica
Tratam cancerul pulmonar intr-un cadru multidisciplinar

Boala complexa, cancerul pulmonar – la fel ca orice tip de cancer - implica tratament care sa fie condus de o echipa multidisciplinara de medici. O astfel de echipa exista in Departamentul de Chirurgie Toracica din Ponderas Academic Hospital si este formata din medici specialisti in pneumologie, imagistica medicala, anestezie si terapie intensiva, chirurgie toracica si oncologie. Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica, face parte din aceasta echipa multidisciplinara si ne vorbeste despre beneficiile pentru pacienti si despre procedurile chirurgicale moderne de care pot beneficia pacientii cu cancer pulmonar.

Faceti parte dintr-o echipa multidisciplinara de tratare a cancerului pulmonar din cadrul Ponderas Academic Hospital. Din ce specialisti este formata si care este rolul chirurgului toracic in aceasta echipa?

Echipa din Ponderas Academic Hospital este formata din medici specialisti in pneumologie, imagistica medicala, anestezie si terapie intensiva, chirurgie toracica si oncologie. Rolul chirurgului toracic se gaseste atat in diagnosticarea cancerului pulmonar, cat si in tratamentul curativ si paliativ, in functie de tipul de tumora si de stadiul bolii.

Care sunt avantajele pentru pacientul cu cancer pulmonar de a fi tratat de o astfel de echipa multidisciplinara?

Cel mai mare avantaj este ca fiecare decizie medicala este analizata si luata de aceasta echipa in urma discutiilor avute zilnic. Pe langa aceasta, pacientul se adreseaza unui singur spital pentru toate investigatiile si consultatiile si stie foarte bine care sunt pasii de urmat, ce implica acestia si cand vor avea loc.

Care sunt etapele urmate in cazul unui pacient cu suspiciune de cancer pulmonar care este tratat la Ponderas Academic Hospital? Cum este diagnosticat si in functie de ce factori se stabileste planul de tratament?

Pacientul cu suspiciune de cancer pulmonar care are si simptome se prezinta de obicei la pneumolog, acuzand dificultate in respiratie, tuse sau durere toracica. Cei asimptomatici devin suspecti de obicei dupa o examinare radiologica de rutina (la cerere sau controale periodice) ori in cadrul investigatiilor pentru alte afectiuni. De cele mai multe ori, se observa radiologic o leziune suspecta si pacientul este trimis pentru completarea investigatiilor.

Cele mai frecvente investigatii care conduc catre diagnostic sunt: CT de torace, bronhoscopie cu sau fara biopsie, probe functionale respiratorii, analize de sange, markeri tumorali.

Singura investigatie care poate pune diagnosticul de certitudine este examinarea anatomopatologica a unui fragment de tesut sau a altui material biologic. 

In functie de aspectul imagistic, de rezultatele examinarilor descrise mai sus, de starea pacientului, se ia decizia de a practica biopsia printr-o metoda sau alta. Biopsia poate fi obtinuta prin bronhoscopie, mediastinoscopie, chirurgie video-asistata sau chirurgie prin abord clasic, punctie transparietala ghidata CT sau ecografic, totul fiind legat de o serie intreaga de variabile.

Operabilitatea pacientului se stabileste atat in functie de analizele descrise anterior, cat si de rezultatul de anatomie patologica. Nu toate cazurile de cancer pulmonar sunt operabile.

Si deoarece fiecare caz este unic, chiar daca poate fi incadrat in diverse tipare, este necesara consultatia multidisciplinara. 

In ce cazuri de cancer pulmonar se poate folosi chirurgia toracica video-asistata VATS?

Chirurgia toracica video-asistata are limite, indicatii si contraindicatii. Daca in anii ’90 si primii ani dupa 2000 indicatiile erau destul de restranse si se puteau efectua interventii chirurgicale video-asistat doar pentru neoplasmele pulmonare in stadii incipiente, odata cu trecerea timpului si cu dezvoltarea tehnologiei a aparut posibilitatea de a opera cazuri din ce in ce mai complicate. In momentul de fata limitele sunt mult mai putine, ele fiind date de cele mai multe ori de dimensiunile tumorii si de invazia in structurile invecinate.

Care sunt beneficiile pentru pacientii operati prin chirurgie toracica video-asistata VATS?

Beneficiile sunt urmare a traumatismului toracic redus. Operatiile video-asistate au un grad redus de invazivitate, astfel incat pacientul nu va resimti durerile atroce pe care le resimte dupa operatia clasica. De aici apar beneficiile legate de timpul redus petrecut in terapie intensiva, de timpul de spitalizare mai mic, de cantitatea redusa de medicamente de care pacientul are nevoie postoperator. De asemenea, datorita traumatismului redus, sistemul imunitar al pacientului este mult mai in masura sa raspunda prompt la tratamentul oncologic.

Ce tipuri de interventii chirurgicale se folosesc in cancerul pulmonar – in ce consta fiecare si ce indicatii au?

Cele mai frecvente rezectii pulmonare sunt rezectiile atipice, lobectomiile si pneumonectomiile. Rezectia pulmonara atipica sau „wedge resection” se practica atunci cand formatiunea tumorala este de mici dimensiuni si dispusa periferic (nodul pulmonar). Se indeparteaza un fragment mic de parenchim pulmonar, care trebuie sa contina formatiunea tumorala si tesut sanatos in jurul acesteia.

Lobectomia pulmonara consta in indepartarea unui singur lob pulmonar, disecandu-se individual fiecare element anatomic al acestuia (artere, vena/vene, bronhie). Lobectomia este operatia de electie in cazul cancerului pulmonar, numeroase studii aratand superioritatea in ceea ce priveste supravietuirea la 5 ani a pacientilor operati astfel, comparativ fata de pacientii operati prin rezectie atipica sau segmentectomie.

Pneumonectomia este indepartarea unui intreg plaman si este luata in calcul atunci cand tumora depaseste granitele unui singur lob. De asemenea, disectia elementelor bronhovasculare se face individual.

Segmentectomia este o rezectie anatomica sublobara ce poate fi practicata cu rezultate bune atunci cand formatiunea tumorala este de mici dimensiuni si stadiul bolii este incipient. Consta in indepartarea anatomica a unui segment al unui lob pulmonar.

Ce cuprinde planul de urmarire a pacientului cu cancer pulmonar?

Urmarirea pacientului cu cancer pulmonar operat este facuta fe obicei de catre medicul pneumolog. Se fac examinari radiologice succesive, markeri tumorali, bronhoscopii daca este cazul, probe functionale respiratorii etc.

Pacientii inoperabili sunt urmariti si tratati de medicul oncolog.

Ce prognostic are pacientul cu cancer pulmonar?

Prognosticul in cancerul pulmonar se stabileste pentru fiecare caz in parte in functie de stadiul bolii (conform stadializarii TNM – tumora, nodul, metastaza), de celularitatea neoplasmului, de varsta si bolile asociate ale pacientului. Chiar daca vorbim despre cel mai agresiv cancer, in ultimii ani tratamentele chirurgicale si oncologice s-au dezvoltat in asa fel incat evolutia pacientilor este semnificativ mai buna.

In Ponderas Academic Hospital, operati metastazele pulmonare minim-invaziv prin chirurgia toracica video-asistata. Ce avantaje exista in acest caz?

Metastazele pulmonare sunt formatiuni tumorale maligne care se dezvolta la nivelul tesutului pulmonar si care isi au originea intr-un cancer format initial in alt organ. Metastazele pulmonare pot fi operate minim-invaziv prin chirurgia toracica video-asistata (VATS). Avantajele sunt cele ale interventiilor minim-invazive, enumerate mai sus. Un alt avantaj al minim invazivitatii in cazul pacientilor cu metastaze pulmonare este ca in cadrul unei singure interventii chirurgicale se poate face atat biopsia, pentru diagnostic, cat si excizia formatiunii tumorale metastatice (biopsie excizionala), cu riscuri si complicatii minime.

Trebuie stiut ca metastazectomiile pulmonare au niste indicatii foarte clare si ca tratamentul oncologic este de cele mai multe ori singurul care poate avea un rezultat favorabil.

Ce rol are medicul chirurg toracic in evaluarea si tratamentul unui nodul pulmonar solitar?

Nodulii pulmonari solitari pot fi intalniti intamplator in urma unui control radiologic de rutina sau sunt simptomatici si pacientul este investigat imagistic.

Excizia chirurgicala se stabileste, in mare, in functie de pozitia nodulului, de dimensiunea acestuia, de aspectul radiologic, de starea pacientului si de afectiunile asociate. Nodulul pulmonar solitar dispus periferic poate beneficia de rezectie atipica cu excizie toracoscopica uniportala.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.