Pentru ca stim ca unele investigatii imagistice nu pot fi amanate, in clinicile si spitalele REGINA MARIA am luat toate masurile necesare astfel incat sa limitam raspandirea noului coronavirus si sa asiguram siguranta pacientilor si a personalului medical si non-medical, oferind in acelasi timp solutii eficiente de ingrijire.
UPDATE
Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:
- Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc
- Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
- Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
- Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
- Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID
In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:
- Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
- In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
- Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
- Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
- Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
- Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
- Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora
Principala cale de transmitere a noului coronavirus o reprezinta picaturile respiratorii, imprastiate in aer si pe diferite suprafete de persoanele infectate atunci cand tusesc, stranuta sau chiar vorbesc, iar masurile de protectie riguroase sunt esentiale pentru a limita gradul de transmisibilitate si a garanta siguranta pacientilor si personalului medical in timpul efectuarii examenelor imagistice. Astfel, una dintre masurile principale luate pentru prevenirea raspandirii COVID-19 este aceea ca toti pacientii trebuie sa poarte o masca chirurgicala in timpul examinarilor si in timpul transportului catre si de la sectia de Radiologie si imagistica medicala.
“Tot personalul medical din serviciile de radiologie utilizeaza echipamentul personal de protectie conform ghidurilor aprobate. Am incercat, acolo unde posibil, sa folosim echipe de operatori si medici care asigura programul de lucru alternativ - astfel incat exista personal de «back-up». Procedurile de sterilizare si dezinfectizare standard sunt modificate in sens «agresiv», astfel incat sa nu existe posibilitate de contaminare. S-a implementat un protocol de testare pentru personalul propriu – in cazul in care avem un pacient confirmat/suspect COVID”, sustine prof. univ. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala.
Masuri de protectie implementate in clinicile REGINA MARIA
Avem implementate toate masurile necesare pentru ca pacientii nostri sa fie in siguranta cand vin in clinici, fie pentru consult, fie pentru investigatii si analize medicale, in concordanta cu recomandarile autoritatilor nationale si internationale pentru prevenirea raspandirii infectiilor:
- Facem triaj la intrarea in clinica pentru identificarea persoanelor simptomatice sau cu risc epidemiologic
- Am amenajat spatii de izolare pentru izolarea imediata a cazurilor suspecte
- Am implementat proceduri de tratare a cazurilor suspecte
- Aplicam masuri stricte de dezinfectie
- Avem echipamente de protectie pentru personalul medical
- Furnizam masti de protectie tuturor pacientilor cu simptomatologie respiratorie
- Am limitat numarul de persoane din clinica
Investigatiile imagistice – realizate numai prin programare
Pacientii care au nevoie de una sau mai multe investigatii imagistice, fie apeleaza medicii specialistii prin Clinica Virtuala, fie se adreseaza serviciului de Call Center pentru programare, daca este posibil. In cazul investigatiilor imagistice in regim de urgenta, acestea se efectueaza tinand cont de nevoia imediata a pacientului de a beneficia de investigatia respectiva.
“Prezentarea in serviciile noastre de radiologie se realizeaza pe baza de programare. Prin urmare, pericolul unei «aglomerari» in receptie sau in salile de examinare este exclus. Rugam pacientii sa completeze cu buna credinta formularele din receptie, personalul nostru avand abilitatea de a organiza examinarile astfel incat procedura de examinarea sa fie in conditii de siguranta biologica”, a explicat prof univ. dr. Florin Birsasteanu.
In actualul context epidemiologic, se adreseaza preponderent in regim de urgenta departamentelor de radiologie si imagistica medicala pacientii cu insuficiente respiratorii acute. “Modificarea foarte dinamica a definitiei de caz in context de COVID 19 a generat si genereaza foarte multe investigatii in sfera patologiei pulmonare. Este bine sa consideram, la ora actuala, orice pacient cu minima simptomatologie respiratorie ca fiind un posibil caz cu infectie COVID 19. Nu trebuie uitat ca exista unele categorii de pacienti care necesita o atentie deosebita in aceste zile: diabeticii, persoanele dializate si persoanele cu afectiuni oncologice. Cum se vede din statistica nationala si internationala aceste categorii sunt foarte vulnerabile in context infectios. In cazul acestor pacienti, investigatiile de urgenta cuprind examinari pentru patologiile de baza, dar cu suplimentare obligatorie in sfera pulmonara”, a mai adaugat prof univ. dr. Florin Birsasteanu.
In ceea ce priveste efectuarea investigatiilor imagistice in perioada pandemiei COVID-19 si in regim de urgenta, modul de desfasurare al unei explorari radiologice se realizeaza ca si pana acum, tehnic vorbind. “Nu adoptam o «grabire» a acestor investigatii pentru ca ele trebuie executate corect. Folosim o procedura mai rapida de inregistrare – in timp real cu pozitionarea in echipament si inceperea procedurii – astfel incat pacientul sa stea cat mai putin in camera de examinare. De asemenea, documentele necesare inregistrarii sunt cele standard, plus cele suplimentare in context infectios COVID 19. Pastrarea distantei de 1,5 -2 m fata de pacienti a fost adoptata din primele zile a starii de urgenta si de aceea consideram ca adoptarea acesteia a dus la lipsa unei contaminari comunitare in cadrul clinicilor din reteaua REGINA MARIA”, a explicat prof. univ. dr. Florin Birsasteanu.
Protocol standard de izolare a pacientului suspect COVID-19
In cazul in care pe parcursul investigatiei imagistice se suspicioneaza ca un pacient este infectat COVID-19, personalul medical respecta masurile prevazute intr-un protocol standard de izolare a pacientului. Pacientul este izolat intr-o camera special amenajata, iar un membru al personalului raporteaza de urgenta cazul la Directia de Sanatate Publica, institutia abilitata sa ia in evidenta cazul si sa decida carantinarea sau spitalizarea pacientului.
Dupa demararea starii de urgenta, pentru a veni in special in sprijinul persoanelor cu diverse boli cronice si pentru a le facilita accesul in siguranta la investigatiile imagistice necesare monitorizarii afectiunilor, au fost stabilite o serie de centre de imagistica special dedicate efectuarii urgentelor imagistice. Este vorba despre urmatoarele centre:
- Centrul de imagistica Baneasa - Str. Ion Ionescu de la Brad, nr. 5B, sector 1
- Centrul de imagistica Marasesti - Bd. Marasesti, nr. 90, sector 4
- Centrul de imagistica Targu Mures - Str. Gheorghe Marinescu, nr. 49
- Centrul de imagistica Iasi - Str. Grigore Ureche, nr. 3
- Centrul de imagistica Craiova - Str. Paltinis, nr.1
- Centrul de imagistica Bacau - Calea Romanului, nr. 39
- Centrul de imagistica Telescan - Str. Stan Vidrighin, nr. 30
- Centrul de imagistica Brasov - Bd. Iuliu Maniu, nr. 49
- Centrul de imagistica Spital Cluj - Str. Dorobantilor, nr. 29
- Centrul de imagistica Pozimed - Str. Mircea cel Batran, nr. 102
- Centrul de imagistica Arad - Calea Aurel Vlaicu, nr. 138-140