Retinopatia de prematuritate (ROP) este o boala grava, ce poate aparea la copiii nascuti prematur, in primele 5-15 saptamani de viata: ei se nasc cu retina imatura, cu dezvoltarea incompleta a vaselor sanguine de la acest nivel. In prezenta unor conditii favorizante, apar vase anormale (neovase), fibroza si chiar dezlipire de retina. Dezlipirea de retina totala duce la orbire.
De obicei, boala apare la ambii ochi, in general fiind mai avansata la unul dintre ei.
Cum in ultimul timp, tot mai multi copii nascuti prematur supravietuiesc, ca urmare a unei ingrijiri medicala specializata de neonatologie, retinopatia de prematuritate (ROP) este mai frecventa.
Conditii care favorizeaza aparitia bolii:
- varsta gestationala
- greutatea la nastere
- expunerea la oxigen cu presiune mare
- copii cu suferinta perinatala (sindrom de detresa respiratorie, septicemie, anemie etc.)
Consultul oftalmologic este obligatoriu la toti copiii nascuti prematur
Toti copiii prematuri trebuie examinati de catre oftalmolog deoarece ROP este o boala care poate duce la orbire.
Prima examinare oftalmologica se face la varsta de 4 saptamani de viata a copilului. In functie de starea ochilor, controalele se repeta pana la varsta de 45 saptamani (cate avea copilul la nastere + cate saptamani de viata sunt necesare) sau pana cand retina se vascularizeaza. Intervalele de timp dintre controale sunt stabilite de medicul oftalmolog si difera de la caz la caz; cel mai adesea controalele se efectueaza la intervale de 10-14 zile. Daca se observa semne incipiente de ROP, copilul se supravegheaza deoarece boala poate sa regreseze spontan (sa se rezolve) de la sine sau sa progreseze (situatie care impune tratament).
Cum se trateaza retinopatia de prematuritate (ROP)?
ROP evolueaza in 5 stadii, iar tratamentul depinde de stadiul de evolutie al bolii:
- In stadiile 1 - 2 nu este nevoie de tratament, ci doar de supraveghere oftalmologica (boala determina mici leziuni, care nu afecteaza vederea si care se pot opri spontan)
- In stadiul 3 se recomanda:
- Tratamentul LASER – consta in aplicarea de impacte laser, pentru a “arde” zone din retina periferica cu scopul pastrarii zonei centrale; are mai putine efecte secundare.
- Crioterapia – costa in aplicarea unei sonde pe suprafata externa a ochiului, care ingheata si distruge vasele anormale de pe retina. Astfel, progresia bolii este oprita. Complicatiile sunt mai numeroase (se efectueaza in lipsa posibilitatii efectuarii laserterapiei)
- In stadiile 4 si 5 (cu dezlipire de retina) - tratamentul este chirurgical (pentru eliminarea tractiunilor exercitate de tesutul fibros anormal si pentru aplicarea retinei). In aceste stadii severe, chiar daca retina este aplicata ("operatia a reusit"), vederea ramane scazuta.
Este nevoie de urmarirea oftalmologica a copiilor care au avut ROP?
Dupa ce retina s-a vascularizat, ROP nu mai poate apare. Totusi, este important sa se efectueze anual un consult oftalmologic deoarece copiii care au avut ROP, pot dezvolta de-a lungul timpului miopie, ambliopie (“ochi lenes”), strabism, glaucom. In general, aceste complicatii pot fi tratate si tinute sub control daca sunt diagnosticate la timp.
Text: Dr. Diana Stoenescu, Medic Primar Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale