Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reductia mamara: operatia de micsorare a sanilor

Sa ai sani frumosi nu inseamna neaparat sa ai sani mai mari. Este vorba despre forma si proportie, iar un chirurg estetician poate imbunatati aspectul sanilor folosind tehnici de micsorare a sanilor adaptate nevoilor unice ale fiecarei paciente. 

„Reductia mamara, denumita si mamoplastia de reductie, este o procedura de chirurgie estetica prin care se micsoreaza dimensiunea si greutatea sanilor foarte voluminosi, contribuind totodata la crearea unui contur al sanilor, mai placut din punct de vedere estetic si a unor sani mai armonios proportionati in raport cu restul corpului pacientei. Prin indepartarea unor portiuni din glanda mamara, grasimii in exces si a pielii intinse, nu numai ca se obtin sani mai mici, mai usori si mai fermi, dar se imbunatateste si simetria sanilor si se elimina aspectul cazut al acestora.” -  a subliniat Dr. Silvia Stanculescu, medic specialist chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva din cadrul echipei Ponderas Academic Hospital.

Cand vei considera operatia de reductie mamara

Te poti gandi la operatia de micsorare a sanilor daca:

  • Sanii sunt foarte voluminosi, disproportionati cu restul corpului
  • Ai sani grei si/sau cazuti, cu areole si mameloane pozitionate foarte jos
  • Ai dureri de spate, umeri si ceafa cauzate de greutatea sanilor
  • Ai iritatii frecvente la nivelul pielii de sub sani (in santul submamar)
  • Iti limitezi practicarea unor activitati fizice din cauza disconfortului cauzat de marimea si greutatea sanilor
  • Un san este mult mai voluminos decat celalalt

NU se recomanda efectuarea operatiei de micsorare a sanilor daca:

  • Sanii inca sunt in perioada de crestere
  • Alaptezi sau nu au trecut minim 6 luni de la intarcare

De asemenea, este recomandat sa amani operatia de reductie mamara daca inca intentionezi sa ai in viitor sarcini si sa alaptezi sau daca intentionezi sa scazi in greutate. 

Proceduri de reductie mamara

Operatia de micsorare a sanilor dureaza aproximativ 3 ore si, in general, necesita internare de 1-2 zile. Interventia se fectueaza sub anestezie generala. Procedura de reductie presupune excizia unor portiuni mai mari sau mai mici din glanda mamara si mutarea zonei formate de areola si mamelon intr-o pozitie mai inalta si mai in fata la nivelul sanului. Pielea ramasa va fi remodelata si suturata. Areola poate fi, de asemenea, micsorata la o dimensiune care sa confere un aspect proportionat in raport cu restul sanului.

Uneori sanii voluminosi sunt si “cazuti” si atunci se poate ca in cadrul aceleiasi operatii sa se realizeze si o procedura de ridicare a sanilor (mastopexie sau lifting mamar).

In functie de anatomia sanilor, de tipul si cantitatea de tesut care trebuie indepartat, precum si de asteptarile pacientei privind rezultatul final, chirurgul estetician va alege una dintre tehnicile chirurgicale de mamoplastie de reductie.

Liposuctia pentru reductia mamara

In cazuri selectionate, liposuctia poate fi singura procedura prin care se poate obtine micsorarea sanilor. Candidatele ideale sunt acele femei care isi doresc sau au nevoie doar de o reductie usoara pana la moderata a sanilor, au o elasticitate buna a pielii, sanii nu sunt sau sunt foarte putin lasati, iar volumul in exces al sanilor este dat in special de acumularea de grasime. Avantajele liposuctiei pentru micsorarea sanilor sunt urmatoarele: este o procedura mai putin invaziva - practic, cicatricile sunt aproape nedetectabile, se efectueaza rapid, iar rezultate persista pe termen lung. 

Insa, daca ai sanii lasati, asimetrici, pielea este cazuta sau exista o cantitate semnificativa de tesut care trebuie indepartat, una dintre urmatoarele tehnici de reductie a sanilor va fi mult mai adecvata:

Reductia mamara verticala sau in „acadea”

Incizia „acadea“ este facuta in jurul areolei si coboara vertical de la areola catre pliul sanului. Este folosita cand este necesara o reductie moderata in marimea sanului si cand exista o lasare vizibila a sanilor. Cicatricea verticala este limitata si este pozitionata imediat sub mamelon, asffel incat poate fi ascunsa cu usurinta de sutien.

Reductie mamara in T inversat sau in „ancora”

Incizia „ancora“ implica 3 taieturi: incepe in jurul areolei, de unde se coboara perpendicular catre pliul sanului si se continua printr-o incizie orizontala in santul submamar. Deoarece aceasta tehnica permite un grad maxim de indepartare si remodelare a tesuturilor, chirurgul estetician va folosi aceasta abordare atunci cand este nevoie de o reducere mai semnificativa a dimensiunii sanilor si/sau sanii sunt semnificativ lasati sau asimetrici, ceea ce impune si corectarea acestor aspecte.

Cicatricea rezultata in urma inciziei in „ancora” este similara cu cea din operatia de reductie verticala, la care se adauga o cicatrice suplimentara, subtire, care este plasata de-a lungul pliului submamar. Cu o ingrijire adecvata, cicatricea se va estompa considerabil in primul an dupa interventia chirurgicala si va fi usor de ascuns de sutien.

Riscuri

Complicatiile serioase sunt rare si gradul de satisfactie in urma acestei proceduri de reductie mamara este ridicat. Rata globala de complicatii este cu atat mai redusa, cu cat interventia chirurgicala este efectuata de catre un chirurg estetician cu experienta. 

Unele din potentialele complicatii ale operatiei de micsorare a sanilor sunt:

  • Cicatrizare inestetica
  • Asimetrii sau rezultate nesatisfacatoare care sa necesite proceduri suplimentare
  • Modificarea sensibilitatii la nivelul mamelonului
  • Incapacitate de a alapta, care poate fi permanenta
  • Sangerari
  • Infectii
  • Desfacerea suturilor (dehiscenta suturilor)
  • Necroza grasimii de la nivelul sanului
  • Tromboze venoase
  • Reactii adverse la anestezie

Toate aceste complicatii pot fi evitate sau controlate printr-o atenta evaluare preoperatorie a fiecarei paciente, luarea masurilor de profilaxie necesare (antibiotice, anticoagulante, mobilizare rapida, etc.), precum si respectarea de catre pacienta a instructiunilor si recomandarilor facute de catre medicul chirurg dupa operatie. 

Ingrijirea dupa operatia de reductie mamara

  • Sanii vor fi pansati cu un pansament elastic.
  • Pentru limitarea umflaturilor si a vanatailor, ti se va recomanda ca dupa externare sa porti  imbracaminte speciala, compresiv-elastica (brasiere cu rol de suport şi fixare), in cea mai mare parte a timpului, cu exceptia dusului. Este indicat sa porti permanent aceasta brasiera timp de 2 luni, iar apoi timp de inca 1-2 luni doar in timpul practicarii unei activitati fizice intense. 
  • In primele 2 zile vei simti o sensibilitate importanta la nivelul sanilor care va fi tratata cu antialgice. Pentru ameliorarea disconfortului, poate sa ajute gheata aplicata delicat deasupra sanilor.
  • Pentru preventia trombozelor venoase se recomanda mobilizarea precoce si tratament cu anticoagulante. 
  • Uneori, este necesar sa se monteze un tub de dren la nivelul fiecarui san pentru a drena fluidul care este produs in mod normal de catre organism in timpul perioadei de vindecare. Tubul se va extrage la externare.
  • De obicei, in a doua zi dupa operatie, te vei putea da jos din pat si vei putea merge. 
  • Dupa prima saptamana de la operatie se poate face primul dus cu apa calduta si cu miscari delicate in zona sanilor. 
  • Vindecarea inciziilor se face in 2-3 saptamani, iar aspectul cicatricilor se va imbunatati treptat pana la un an postoperator.
  • Activitatea sexuala poate fi reluata dupa prima sau a doua saptamana de la operatie, cu conditia ca sanii sa nu fie solicitati.
  • Sofatul si intoarcerea la munca ar putea sa fie posibile dupa aproximativ 2-3 saptamani.
  • Va trebui sa astepti 4-6 saptamani pana sa poti relua practicarea unor exercitii fizice (cu exceptia mersului care este indicat sa fie practicat la scurt timp dupa operatie). Evita ridicarea de greutati mai mari decat 2 kilograme, miscarile bruste si efortul fizic intens, deoarece aceste activitati pot produce deschiderea plagilor. 
  • Este necesara evitarea expunerii la soare sau solar in primele 3 luni de la operatie.
  • Fiecare caz este unic, asa incat discuta cu medicul ce este potrivit in situatia ta.

Viata dupa operatia de reductie mamara

Deoarece corpul capata un aspect mai proportionat si armonios, iar disconfortul fizic si emotional se imbunatateste, operatia de reductie mamara este una dintre cele mai satisfacatoare proceduri de chirurgie estetica. 

Pacientele observa o crestere a increderii in sine, precum si un sentiment reinnoit de libertate - acum pot purta acele haine pe care si le doreau in trecut sau pot participa la acele activitati fizice pe care au fost nevoite sa le evite anterior.

In timp ce majoritatea pacientelor observa o ameliorare imediata a durerilor de spate sau de umar dupa operatia de micsorare a sanilor, este important sa intelegi ca va dura un timp pana ce se va obtine rezultatul final. Tumefierea (umflarea), durerea si senzatia de amorteala la nivelul sanilor sunt frecvente dupa o astfel de interventie. Initial, sanii vor arata mai mari decat te-ai fi asteptat. In plus, adesea, sanii se pot vindeca intr-un ritm diferit, si este posibil sa observi o anumita asimetrie a acestora in primele luni de recuperare.

Rezultatul final se va obtine dupa aproximativ 2-3 luni. Cu toate acestea, este posibil inca sa observi modificari subtile pana la 6-12 luni de la operatie.

Cat timp vor persista rezultatele?

Dupa operatia de reductie a sanilor, te vei bucura de sani mai mici si mai usori, atata timp cat iti mentii greutatea constanta si nu vei avea o noua sarcina. Cu toate acestea, nimic nu poate opri procesul normal de imbatranire. Astfel, este posibil ca la un moment dat sanii sa inceapa sa se lase din nou, desi nu la fel de sever pe cat a fost inainte de operatia de micsorare a sanilor.

Viitoarele sarcini vor schimba forma, dimensiunea si aspectul sanilor, anuland unele dintre schimbarile pozitive obtinute in urma interventiei de reductie a sanilor. De aceea, daca intentionezi sa ai mai multi copii, discuta cu chirurgul estetician acest aspect. Acesta te poate ajuta sa analizezi avantajele si dezavantajele efectuarii operatiei acum vs. sa temporizezi interventia pana dupa ultima nastere.

Este important sa revii la consulturile de control la medicul chirurg estetician asa cum au fost recomandate sau ori de cate ori ai intrebari despre procesul de vindecare si despre rezultate. 

Surse de informatie:
www.plasticsurgery.org 
www.mayoclinic.org 
www.nhs.uk 
www.baaps.org.uk 
www.americanboardcosmeticsurgery.org 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.