Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Poti sa ai COVID fara sa stii?

Chiar daca nu ai semnele clasice de manifestare ale virusului sau esti asimptomatic, poti fi purtator si, prin urmare, poti fi contagios pentru ceilalti.

COVID-19 prezinta numeroase alte simptome, pe langa tusea seaca si febra. 
Exista doua categorii de persoane care pot sa fie infectate cu noul coronavirus si totusi sa nu stie:

  1. persoane pre-simptomatice: simptomele apar cel mai des la cateva zile de la contactul infectant (evaluarile evidentiaza ca majoritatea celor care au fost depistati ca fiind afectati si au dezvoltat simptome le-au manifestat intr-un interval de 1-14 zile de la momentul infectarii);
  2. persoane infectate care nu au simptome sau au simptome foarte usoare, care nu ingrijoreaza si nu atrag atentia (oligo-simptomatice).

De ce pandemia nu poate fi controlata

Potrivit studiilor, persoanele cu simptome usoare (oligosimptomatice) sau asimptomatice sunt o componenta-cheie a raspandirii COVID-19. Cercetarile arata ca intre 25 si 80% dintre purtatorii noului coronavirus nu stiu ca sunt infectati, ceea ce face ca virusul sa se raspandeasca mai rapid intr-o comunitate. Totodata, acest lucru explica in mare parte de ce pandemia este atat de dificil de tinut sub control si de ce este importanta testarea, chiar daca prezinti sau nu simptomele clasice. Specialistii afirma ca aceste persoane asimptomatice ar trebui sa determine oamenii sa poarte masca. 

Ce spun studiile

“Una dintre informatiile pe care o putem confirma cu certitudine este ca un numar semnificativ de persoane infectate sunt asimptomatice. Cifrele arata ca ar putea fi peste 25%,” declara in aprilie Dr. Robert Redfield, director al Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA (CDC). Cateva zile mai tarziu, cercetatorii din Islanda au raportat ca 50% dintre cazurile de COVID-19 care au avut rezultate pozitive in urma testarii nu prezentau simptome. Un alt studiu, efectuat in Singapore, a concluzionat ca persoanele fara simptome sunt sursa a 44% dintre cazurile pozitive cu noul coronavirus. Totodata, studiul a mai aratat ca persoanele ar putea fi cel mai mult contagioase in perioada dinaintea manifestarii simptomelor. 
O alta cercetare, publicata la sfarsitul lunii mai, evidentiaza ca un mare procent de persoane purtatoare de COVID-19 nu au simptome – de exemplu, 104 din cei 128 de oameni (81%) aflati pe un vas de croaziera, care au avut rezultate pozitive, erau asimptomatice. “Dintre cei asimptomatici, acestia pot raspandi virusul pana la 48 de ore pana sa prezinte vreun simptom, ceea ce arata cat de rapid se transmite virusul”, explica Redfield.
Dar, simptomele pot sa nu fie evidente pe o durata de aproximativ doua saptamani de la infectare. “Pentru ca simptomele nespecifice, precum febra, durerea in gat, tusea, diareea, frisoanele, cefaleea pot fi semnele unor boli precum raceala sau gripa, majoritatea celor infectati nu isi dau seama ca sunt purtatori ai virusului,” explica Joseph Khabbaza, medic pneumolog in cadrul Cleveland Clinic.

Cum se raspandeste virusul

“Ceea ce imi vine in minte este pojarul, unul dintre cele mai contagioase virusuri pe care le cunoastem, iar numarul sau de reproducere este intre 12 si 18. Prin comparatie, virusul COVID-19 – numarul sau de reproducere pare sa fie in jur de 4. Acest lucru inseamna ca fiecare persoana infectata poate raspandi la alte 4,” spune Dr James Hildreth, medic infectionist si presedinte al Meharry Medical College. Potrivit specialistului, numarul de persoane infectate se poate dubla la fiecare 6 zile sau chiar la fiecare 3 zile. Hildreth mai explica si faptul ca noul coronavirus, care a pornit din Wuhan, China, a infectat 1,4 miloane de persoane in 4 luni. “Cand ai de-a face cu un astfel de virus, tot ce poti face este sa rupi lantul de transmitere, deoarece exista persoane care raspandesc virusul si nu stiu acest lucru.”

Importanta masurilor de protectie

Aceste studii ne arata cat de important este sa respectam masurile de preventie si protectie. Pentru ca virusul se raspandeste prin intermediul particulelor respiratorii, cand persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste la mai putin de 2 metri de tine, este importanta distantarea sociala. Totodata, purtarea mastii devine la fel de importanta, deoarece acum stim ca unele persoane purtatoare pot fi asimptomatice, sau oligosimptomatice insa pot sa raspandeasca virusul catre cei sanatosi. De asemenea, expertii de la CDC sustin ca purtarea mastii nu este doar un semn ca te protejezi pe tine si iti protejezi familia, ci ii determini si pe cei care te vad sa o poarte.

Surse de informatie:
www.medscape.com 
https://health.clevelandclinic.org
www.healthline.com