Mergi la un consult oftalmologic pentru a stabili cauza ochilor uscati si apoi alege lacrimile artificiale potrivite.
Pentru ochii uscati care tot reapar, este posibil sa ai nevoie de picaturi speciale pentru a imbunatati sistemul de lubrifiere naturala a ochilor. Tratamentul corect al ochiului uscat cronic reduce riscul de infectie sau de deteriorare a suprafetei externe a ochiului.
Dintre numeroasele tipuri de lacrimi artficiale disponibile, care este cel corect pentru tine? Depinde de cauza problemei. „Fara a consulta un medic oftalmolog este greu de stiut ce picaturi ai nevoie” afirma Dr. Jason Rthman, oftalmolog la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard. „Mergi la un consult pentru a stabili tipul de ochi uscat si pentru a stabili tratamentul cu mai mare precizie.”
De ce se usuca ochii?
Multi oameni descriu ochiul uscat ca atunci cand ai avea un fir de nisip in ochi. Alte simptome caracteristice sunt: sensibilitatea la lumina, mancarimile si senzatia de arsura, durerea excesiva si roseata, vederea incetosata.
Ochiul uscat cronic este de regula cauzat de disfunctii ale sistemului de lubrifiere al ochiului. Glandele de sub pleoape produc o pelicula de protectie denumita pelicula de lacrimi. Aceasta are doua componente majore:
- Un strat apos, care adera la mucusul de pe suprafata globului ocular. Glandele lacrimale furnizeaza lacrimile, in timp ce celulele de pe suprafata ochiului produc un mucus. Daca glandele lacrimale nu produc suficient lichid, poti dezvolta boala ochiului uscat.
- O pelicula uleioasa, care acopera stratul apos si il impiedica sa se evapore. Acest strat este produs de glandele meibomiene, care se gasesc la nivelul marginilor pleoapelor. Un strat uleios insuficient permite stratului apos de dedesubt sa se evapore mai repede.
Fiecare clipire completeaza pelicula de lacrimi. Atunci cand te uiti la TV sau lucrezi la calculator clipesti mai rar, ceea ce poate inrautati problema ochilor uscati. Uscaciunea este adeseori insotita de inflamare, inrautatita de frecarea la ochi.
Ochii uscati sunt mai frecventi pe masura inaintarii in varsta si pot aparea din cauze medicale. De exemplu, ochiul uscat este simptomul specific sindromului Sjögren, o boala autoimuna. Boala Parkinson, care suprima clipitul, poate cauza ochi uscati. La fel este cazul unei game largi de medicamente, inclusiv antihistaminicele si antidepresivele.
Primii pasi
Incepe cu o examinare a ochiului. Anumite teste simple il pot ajuta pe medicul tau sa isi dea seama daca ceva nu functioneaza cum trebuie. Tratamentul de baza este o administrare de proba a „lacrimilor artificiale”, aplicate in fiecare zi. Daca folosesti lacrimi artificiale mai des de 4-6 ori pe zi, foloseste o marca fara conservanti, deoarece acestia pot irita ochii. Gelurile si unguentele mai groase trebuie folosite noaptea, inainte de culcare, deoarece acestea pot interfera cu vederea. Poate va fi nevoie de mai multe incercari pana vei gasi tratamentul corect.
De asemenea, verifica mediul ambiental de acasa sau de la birou. Daca aerul este uscat, foloseste un umidificator si vezi daca te ajuta. Ventilatoarele din tavan si cele de camera pot agrava problema prin suflarea aerului peste ochi si uscarea lor.
Curatarea pleoapei
Glandele meibomiene infundate si inflamate, boala denumita blefarita, reprezinta o cauza frecventa a ochiului uscat. „Este cea mai putin recunoscuta boala care determina instalarea ochiului uscat” afirma Dr. Rothman. Unul din semnele blefaritei este formarea unei cruste de-a lunul liniei genelor. Trateaza aceasta problema prin curatarea usoara cu o solutie de sapun diluat sau cu produse speciale pentru curatarea pleoapei, ca de exemplu spuma sau servetele umede.
Aplicarea unei comprese calde pe ochi timp de cinci minute ajuta, de asemenea. Poti folosi o compresa umeda, calda. O alternativa recomandata de Dr. Rotham este umplerea unei sosete curate de bumbac cu orez si incalzirea ei moderata in cuptorul cu microunde. „Va pastra caldura mai mult timp si face mai putina murdarie” afirma Dr. Rothman.
Atunci cand lacrimile artificiale nu rezolva problema
Daca ochiul uscat persista in ciuda incercarii lacrimilor artificiale, exista si alte variante. Daca inflamarea face parte din tablou, medicul tau iti poate prescrie picaturi antiinflamatorii care se elibereaza pe baza de reteta. Poate dura cateva luni pana cand medicamentul sa inceapa sa aiba un efect vizibil.
O alta varianta ar fi introducerea de dopuri foarte mici in canalele (punctele) pe unde se scurg in mod normal lacrimile din jurul ochilor. Aceste dopuri te pot ajuta daca nu sunt produse suficiente lacrimi. Pentru o solutie permanenta, canalele pot fi inchise prin sigilare cu un curent electric (o procedura denumita cauterizare).
Ghidul cumparatorului de lacrimi artificiale
Zeci de marci de picaturi, geluri si unguente lubrifiante sunt disponibile pentru a ameliora simptomele ochiului uscat. Diferite produse contin o serie de ingrediente si niciun ingredient sau formula nu s-a dovedit a fi superior celorlalte. Poate vei avea nevoie de mai multe incercari pentru a gasi un produs care sa aiba efect in cazul tau. Citeste cu atentie etichetele si roaga oftalmologul sa iti faca niste recomandari.
Tipul lubrifiantului / caracteristici | Se foloseste pentru… | Precautii | |
Picaturi si gel
| Flacon pentru mai multe utilizari, resigilabil, cu conservanti pentru a impiedica contaminarea bacteriana a picaturilor. | Ochi uscat mediu
| Limiteaza utilizarea la 4-6 aplicari pe zi deoarece conservantii pot afecta ochiul. |
Flacon pentru mai multe utilizari, resigilabil, cu conservanti care „dispar”, care se descompun atunci cand sunt pusi in ochi. | Ochi uscat mediu
| La anumite persoane, conservantii care „dispar” nu se descompun in totalitate si ar putea irita ochiul daca este folosit mai mult de 4-6 ori pe zi. | |
Fara conservanti, dar ambalat in flacoane mici care contin solutie pentru o singura aplicare. | Moderat/Sever
| Mai scump si mai putin convenabil decat ambalajul cu mai multe doze.
Se poate contamina daca este folosit mai mult de o data. | |
Unguente
| Are o consistenta groasa, ca vaselina.
De regula unguentele nu contin conservanti. | Moderat/Sever
| Unguentele pot incetosa vederea, astfel incat trebuie folosite doar noaptea si niciodata atunci cand conduci sau cat incepi o activitate fizica majora.
Unguentele ce contin parabeni pot irita ochii. |