Nasul infundat la copii este una dintre cele mai des intalnite cauze de discomfort fizic si unul dintre cele mai frecvente motive pentru care parintii solicita consult medical.
Dr. Cristina Mihalache, medic primar pediatru in cadrul Campusului Medical Brasov prezinta care sunt cauzele congestiei nazale, care sunt masurile pe care le poti lua pentru a usura situatia copilului pana cand vei ajunge la medic si care sunt semnele care trebuie sa te faca sa mergi rapid la medic.
Congestia nazala (denumirea medicala) este o problema pentru cei mici si o grija pentru parinti. Cand copilul are nasul infundat este deseori agitat, nervos, mesele si somnul fiind afectate.
Cauzele sunt variate, dar cel mai frecvent este vorba de:
– infectii. Acestea pot fi virale sau bacteriene. Pe langa obstructia nasului, copilul prezinta si febra, secretii nazale apoase sau mucopuruente, durere in gat, stare generala modificata, lipsa apetitului.
– alergii. Sunt din ce in ce mai des intalnite. Nasul infundat se asocieaza cu stranut des, secretii nazale transparente, mancarime la nivelul nasului, eventual afectarea concomitenta a ochilor(roseata, secretii, mancarime). Starea generala este buna, apetitul nu este modificat.
– modificari anatomice si anomalii de structura. Cel mai frecvent este vorba de polipi (sau vegetatii adenoide), specifici perioadei copilariei. Prezenta lor duce la respiratie orala cvasipermanenta (copilul respira pe gura mai tot timpul), facies caracteristic adenoidian, discomfort in special in timpul somnului.
– corpi straini intranazali. Obstructia nazala si secretiile nazale sunt localizate la o singura nara, apare de regula la grupa de varsta 1-3 ani. Cel mai des intalnite sunt pietricele, samburi mici, bilute, hartie, parti mici din jucarii.
De ce este important sa luam masuri?
Înlăturăm disconfortul copilului, îi îmbunătățim calitatea somnului, a alimentației și îl ferim de cea mai frecventă complicație, otita. Otita înseamnă o inflamație la nivelul urechii, copilul percepând-o sub formă de durere (de obicei intensă), senzație de ureche înfundată, clipocit sau scăderea auzului. Cei mici sunt mai predispuși la otită față de adulți, datorită particularităților anatomice. Trompa lui Eustachio (legătura dintre nas și ureche) este mai scurtă și cu traiect orizontalizat, favorizând astefel trecerea infecției de la nas spre ureche.
Ce putem face pana ajungem la medic pentru tratament specific?
1. Igiena nasului. Se foloseste ser fiziologic sau apa de mare, care puse in nas inmoaie secretiile nazale, acestea putand fi eliminate mai usor. Daca copilul este mic si nu stie sa sufle nasul exista instrumente care ajuta la extragerea secretliior. Pompitele de nas sau aspiratorul nazal se gasesc in farmacie sau in magazinele pentru copii.
2. Umidificarea aerului cu umidificator de camera care sa asigure o umiditate de 40-60%.
3. Uleiuri esentiale cu efect decongestionant puse in aparat de camera sau pe o batista in apropierea copilului, nu direct pe piele.
4. Indepartarea potentialilor alergeni: animale de casa, perne si pilote cu puf, evitarea fumului de tigara, cosmeticelor, parfumurilor de camera, plantelor.
In cazul nasului infundat, parintii se pot adresa medicului de familie, medicului pediatru sau medicului ORL-ist.
Semne de alarma care necesita prezentarea de urgenta la medic:
1. -varsta copilului sub 3 luni
2. -afectarea somnului si/sau a alimentatiei
3. -scaderea auzului
4. -dureri de urechi (otalgie)
5. -febra inalta (peste 39 grade)
6. -respiratie urat mirositoare
In urma examenului de specialitate copilul va primi un diagnostic si un tratament specific, adica medicamente si sau proceduri care vor indeparta cauza nasului infundat si vor usura respiratia.