Este dimineata in care trebuie sa mergi la policlinica pentru recoltarea analizelor de sange. Medicul ti-a specificat sa nu mananci nimic inainte. Dar, stomacul tau e cam zgomotos si te confrunti cu un sevraj usor din pricina lipsei de cofeina. Putina paine prajita si doua guri de cafea nici nu se vor simti, nu-i asa? Gresit! Daca cedezi tentatiei, rezultatele analizelor tale ar putea fi eronate.
Ce inseamna recoltarea pe “nemancate”?
Se recomanda sa nu mananci si sa nu bei nimic in afara de apa cu 8-12 ore inainte de recoltarea de sange pentru analize. Asadar:
- daca programarea este la 8 dimineata si ti se recomanda sa nu mananci nimic cu 8 ore inainte, este in regula daca bei doar apa dupa miezul noptii.
- daca programarea este la 8 dimineata si ti se recomanda sa nu mananci nimic cu 12 ore inainte de recoltare, evita sa mananci si sa bei dupa ora 20.00 in seara precedenta. Apa este permisa.
Nu ar trebui sa fumezi, sa mesteci guma (nici din cea fara zahar) sau sa faci sport – acestea stimuleaza digestia, ceea ce poate afecta rezultatele.
Daca urmezi un tratament pentru o boala cronica, ia medicamentele asa cum ti-au fost prescrise de medic; nu le lua doar daca medicul ti-a recomandat acest lucru. Intreaba medicul daca poti sa iei sau nu anumite medicamente fara reteta.
Este in regula sa bei apa!
- Nu este nici o problema daca bei apa inainte de recoltare, insa nu o face daca medicul ti-a interzis acest lucru.
- Ce fel de apa sa bei? Apa de la robinet sau cea imbuteliata sunt in regula, insa, daca te-ai obisnuit sa storci o lamaie in apa, lasa pe alta data acest obicei. Inainte de recoltare, nu se recomanda nici apa carbogazoasa, bauturile acidulate sau ceaiul.
- Sfat: Apa iti hidrateaza organismul si face venele mai vizibile. Hidrateaza-te bine cu doua zile inainte de recoltare. De asemenea, incearca sa bei cateva pahare cu apa chiar inainte de recoltare pentru a inlesni asistentei gasirea venei.
Care sunt analizele care se recolteaza pe nemancate?
Analizele de sange sunt frecvent folosite de catre medic, fie pentru un control de rutina al starii tale de sanatate, fie pentru a diagnostica si urmari evolutia unor boli. De asemenea, medicul le poate recomanda pentru a verifica eficacitatea tratamentului prescris. Nu este necesar sa nu mananci sau sa bei inainte de toate analizele de sange. Medicul iti va specifica acest lucru atunci cand este cazul. Exista insa o serie de analize de sange care necesita abtinerea de la mancare/bautura inainte de recoltare:
- Glicemie (glucoza serica) – Masoara cantitatea de glucoza (zahar) din sange pentru a depista diabetul sau prediabetul.
Recomandare: nu manca si nu bea cu cel putin 8 ore inainte de recoltare.
- Profil lipidic – Este efectuat pentru verificarea nivelului colesterolului si a altor grasimi din sange (HLD colesterol, LDL colesterol si trigliceride). Nivelurile ridicate cresc riscul de a dezvolta boala de inima sau accident vascular cerebral.
Recomandare: nu manca si nu bea 9-12 ore inainte de recoltare.
- Set de analize de rutina – Face parte adeseori din controlul medical de rutina si presupune verificarea glicemiei, a profilului lipidic, hemoleucogramei, precum si a functiei renale si hepatice.
Recomandare: nu manca si nu bea cu 10-12 ore inainte de recoltare.
- Teste pentru functia renala – Sunt folosite pentru evaluarea functiei renale (cat de bine functioneaza rinichii) – creatinina, eGFR si uree serica.
Recomandare: nu manca si nu bea cu 8-12 ore inainte de recoltare.
- Determinarea vitaminei B12 – Analiza masoara cantitatea de vitamina B12 (denumita si cobalamina) prezenta in sange. Aceasta ajuta la diagnosticarea unui tip specific de anemie si a altor probleme. Informeaza medicul cu privire la medicamentele pe care le iei. Unele medicamente pot interfera cu rezultatul analizei.
Recomandare: nu manca si nu bea cu 8 ore inainte de recoltare.
- Sideremia – Analiza masoara nivelul fierului din organism.
Recomandare: nu manca si nu bea cu 12 ore inainte de recoltare.
- Gama glutamil transferaza (GGT) – Analiza masoara nivelul enzimei GGT in organism. Valorile crescute pot indica o boala hepatica, probleme ale vezicii biliare sau abuz de alcool.
Recomandare: Medicul iti poate cere sa nu mananci cu cel putin 8 ore inainte de recoltare. Va fi nevoie ca, in ziua precedenta recoltarii, sa eviti consumul de alcool si anumite medicamente prescrise, deoarece pot afecta nivelurile GGT. Cere sfatul medicului inainte de a opri tratamentul cu anumite medicamente prescrise.
Ce alte analize impun recoltarea “a jeun” (pe nemancate)?
Recomandarea de a nu manca si de a nu bea (nici macar apa!) este valabila si pentru exudatul faringian si, in general, pentru orice cultura sau test ce necesita recoltare de la nivelul faringelui. Explicatia este urmatoarea: daca mananci sau bei apa inainte, cantitatea de germeni scade, si tocmai acest aspect este urmarit prin efectuarea acestei investigatii. In cazul in care nu respecti recomandarea de a nu manca sau a nu bea nici macar apa, serul sau plasma pot deveni lipemice (ca urmare a concentratiei crescute de lipide ce apare postprandial (dupa ce mananci)) si, in consecinta, medicul poate solicita repetarea recoltarii deoarece metodele de determinare a testelor sunt influentate de calitatea plasmei sau a serului.
De ce trebuie sa respect recomandarea de a nu manca inainte de analize?
De ce este atat de important sa nu mananci sau sa bei inainte de recoltare? Substantele nutritive din alimente si bauturi ajung in circulatia sanguina si pot modifica rezultatele analizelor. De exemplu, daca mananci sau bei inainte de masurarea glicemiei, nivelul zaharului in sange va fi probabil mai mare decat daca nu faci asta. Daca nu mananci si nu bei, medicul va obtine un rezultat de referinta pe care il compara cu alte rezultate, astfel incat sa aiba o imagine de ansamblu asupra nivelurilor glicemiilor tale de-a lungul timpului.
Ce se intampla daca totusi mananc sau beau inainte de analize?
Daca se intampla sa mananci sau bei ceva in afara de apa, comunica acest aspect asistentei care iti recolteaza sangele. Fii sincer in legatura cu acest aspect important! Medicul va dori sa cunoasca acest lucru, astfel incat sa poata interpreta corect rezultatele analizelor. Pentru a obtine rezultatele cele mai acurate, probabil ti se va solicita sa reprogramezi recoltarea.
De ce nu ai voie sa bei alcool inainte de recoltare?
In cazul unor analize de sange, cum sunt cele care evalueaza sanatatea ficatului sau nivelul trigliceridelor, ti se va recomanda sa nu bei niciun fel de alcool cu 24 de ore inainte de recoltare. Cantitati mici de alcool pot ramane pana la cateva zile in sange. Daca ai nelamuriri cu privire la consumul de alcool, discuta cu medicul inainte sa programezi recoltarea.
Cand pot sa mananc sau sa beau din nou?
Imediat dupa recoltare, poti sa mananci si sa bei din nou. Ia-ti cu tine un sendvis si o bautura pe care le poti consuma cat de repede vrei dupa recoltare.
Care sunt recomandarile in cazul copiilor?
Recomandarile de a nu manca si de a nu bea sunt valabile si pentru copii, inainte de recoltarea analizelor. Intreaba medicul pediatru despre cat ar trebui sa dureze abtinerea in cazul lor. Iti prezentam cateva sfaturi, care sa iti usureze misiunea:
- Programeaza recoltarea de sange dimineata devreme, astfel incat sa nu interfereze cu ora de masa a copilului si nici sa nu ii afecteze programul de somn
- Distrage-i atentia: In orele premergatoare recoltarii, lasa-l sa se uite la desene animate sau sa se joace pe telefon.
- Pregateste-i o gustare pe care sa o consume imediat dupa recoltare.
- In cazul in care copilul reuseste sa fure o gura de sendvis cand tu nu esti pe faza, insa afli de acest aspect ulterior, este cel mai bine sa reprogramezi recoltarea decat sa obtii rezultate eronate.
Care sunt recomandarile pentru femeia insarcinata?
Exista o serie de analize de sange pe care este nevoie sa le efectuezi cand esti insarcinata. Acestea sunt destinate pentru a evalua eventualele probleme de sanatate pe care tu sau fatul le puteti experimenta in timpul sarcinii sau dupa nastere. Unele dintre aceste analize impun sa nu mananci sau sa bei inainte. Medicul te va sfatui cum sa te pregatesti pentru fiecare dintre analize.
Sa nu mananci inainte de analizele de sange este, de obicei, sigur, daca esti insarcinata, cu conditia sa ai o stare buna de sanatate si sa nu ai o sarcina cu risc crescut.
Pentru un plus de confort, medicul iti poate recomanda sa te hidratezi bine sau sa ramai la interior daca vremea este caniculara sau foarte umeda.
Unele femei insarcinate care nu mananca inainte de recoltare experimenteaza senzatia de arsura in piept. Prin urmare, daca treci prin stari care iti provoaca disconfort sau ai simptome care te ingrijoreaza in timp ce astepti sa ti se recolteze probele de sange, anunta imediat personalul medical.
Gasesti informatii detaliate depre analizele de sange in Dictionarul de analize.
Surse de informatie:
Consultant: Dr. Andreea Alexandru, Director Medical Laborator Central Regina Maria