Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum te pregatesti pentru biopsia de tiroida in Spitalul Puls

Cum te pregatesti pentru biopsia de tiroida in Spitalul Puls

Glanda tiroida influenteaza modul in care functioneaza fiecare celula, tesut sau organ, de la muschi, oase si piele la tractul digestiv, creier, inima si multe altele. Biopsia tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin (FNA) presupune recoltarea unei mostre din nodul pentru a fi verificata daca este cangerigena. Celulele sunt recoltate cu ajutorul unui ac mic, iar mostra este trimisa la laborator pentru analiza.

Cand este necesara biopsia de tiroida

Doar un mic procent din nodulii tiroidieni se dovedesc a fi maligni. Este important sa identifici un nodul canceros cat mai devreme posibil, astfel incat sa poti incepe tratamentul rapid.

Biopsia de tiroida este o procedura necesara pentru a verifica daca un nodul este sau nu malign. Anumite probleme ale glandei tiroide, precum tiroidita Hashimoto, pot creste riscul de a dezvolta noduli tiroidieni. Nodulii tiroidieni sunt mai frecventi la femei si au tendinta sa creasca in timpul sarcinii. Persoanele care au urmat proceduri de radioterapie pentru zona gatului sunt mai predispuse sa dezvolte noduli tiroidieni. Riscul de a dezvolta noduli tiroidieni sau cancer tiroidian este crescut daca membrii familiei au avut cancer tiroidian sau alte cancere.

Nu toate persoanele care prezinta noduli tiroidieni au nevoie de biopsie tiroidiana. Medicul poate recomanda initial o ecografie tiroidiana sau o scanare CT tiroidiana. Uneori, aceste investigatii furnizeaza suficiente informatii pentru a afla daca nodulul este determinat de cancer. Analizele de sange ale nivelurilor tiroidiene ofera, de asemenea, informatii utile. In cazul in care medicul nu poate stabili un diagnostic sigur, iti va recomanda o biopsie tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin. Procedura este mai putin invaziva decat biopsiile deschise si inchise chirurgical – acestea implica incizii mai mari si sunt efectuate mai rar.

Riscurile biopsiei de tiroida

Biopsia tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin este o procedura foarte sigura, insa vine cu o serie de riscuri. Acestea pot fi:

  • Hemoragie la locul biopsiei
  • Infectie
  • Afectarea structurilor din vecinatatea glandei tiroide

Insa, pentru ca medicul foloseste ghidajul ecografic pentru procedura, aceasta ultima complicatie este rara.

Exista, de asemenea, un risc redus ca biopsia sa nu arate cu certitudine daca nodulul este canceros – daca se intampla acest lucru, este necesar ca biopsia sa fie repetata.

Pregatirea pentru biopsia de tiroida

Sunt foarte putine lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a te pregati pentru biopsia tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin. Intreaba medicul daca este necesar sa opresti administrarea unor medicamente (precum anticoagulantele) inainte de procedura. Poti consuma alimente sau lichide ca de obicei. Ar trebui sa poti merge acasa in aceeasi zi dupa efectuarea procedurii.

Ce se intampla in cadrul biopsiei de tiroida?

Copiii ar putea avea nevoie de un medicament care sa ii ajute sa se relaxeze inainte de procedura. Totusi, majoritatea persoanelor nu au nevoie de acest medicament.

In cadrul acestei metode, un ac foarte subtire este intodus in glanda tiroida, sub ghidaj ecografic, pana la nivelul zonei ecografic suspecte (nodul sau chist), aspirandu-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate foarte mica de celule sau lichid, care ulterior urmeaza a fi analizate si examinate citologic (la microscop) de catre medicului anatomo-patolog/citolog. Intreaga procedura dureaza maxim 20-30 de minute. Inainte de inceperea procedurii pacientul este invitat sa citeasca si sa semneze consimtamantul informat in legatura cu punctia si sa discute cu medicul care efectueaza procedura despre orice eventuala neintelegere.

Avand in vedere ca acul este foarte subtire (acelasi tip de ac este folosit la injectiile intramusculare sau la recoltarea de sange), procedura este chiar mai putin dureroasa decat injectia obisnuita. Pe locul insertiei va fi plasat un pansament mic.

Ce fac dupa dupa biopsia de tiroida

In majoritatea cazurilor, activitatile normale pot fi reluate imediat dupa procedura. Bandajul poate fi indepartat dupa cateva ore. Locul biopsiei poate fi dureros timp de 1-2 zile dupa procedura. Daca este necesar, poti lua un medicament analgezic. Urmeaza orice alte instructiuni specifice pe care ti le ofera medicul. Rezultatele pot veni de la laborator in cateva zile – cere mai multe detalii medicului in legatura cu acest aspect.

Daca nodulul tiroidian nu este malign, nu vei avea nevoie de tratament ulterior. Medicul va dori sa monitorizeze nodulul si probabil vei avea nevoie de o biopsie in viitor. In anumite cazuri, medicul poate recomanda medicamente tiroidiene pe baza de hormoni, care uneori scad probabilitatea ca nodulii sa creasca la loc.

In cazul in care nodulul este malign, vei avea nevoie de interventie chirurgicala – din fericire, majoritatea cancerelor tiroidiene sunt vindecabile.

Sunt si cazuri cand specialistul anatomopatolog nu poate determina cu exactitate daca nodulul este malign – in aceasta situatie, medicul poate recomanda repetarea biopsiei sau a interventiei chirurgicale.

Oricare ar fi rezultatele biopsiei, tu si medicul veti conlucra pentru a dezvolta cel mai bun plan de tratament pentru tine.

Urmatorii pasi

Inainte sa iti dai acordul pentru efectuarea procedurii, asigura-te ca stii:

  • Denumirea procedurii
  • Motivul efectuarii procedurii
  • La ce rezultate sa te astepti si ce inseamna acestea
  • Riscurile si avantajele procedurii
  • Care sunt posibilele efecte adverse sau complicatii
  • Cand si unde vei efectua procedura
  • Ce s-ar putea intampla daca nu efectuezi procedura
  • Care sunt procedurile alternative pe care sa le ai in vedere
  • Cand si cum vei obtine rezultatele
  • Pe cine sa contactezi dupa procedura daca ai intrebari
  • Cat costa procedura

Surse de informatie:

www.hopkinsmedicine.org

Consultant: Dr. Rares Georgescu