Intrebare:
Am tot auzit in ultima vreme vorbindu-se despre probiotice si prebiotice cum ca ar fi bune pentru sanatate. Care este diferenta intre ele si cum pot fi folosite in beneficiul sanatatii?
Raspuns:
Probioticele sunt alimente sau suplimente care contin microorganisme vii destinate sa mentina sau sa imbunatateasca bacteriile “bune” (microflora normala) din organism.
Prebioticele sunt alimente (de obicei, alimente bogate in fibre) care actioneaza ca hrana pentru microflora umana. Prebioticele sunt utilizate cu intentia de a imbunatati echilibrul acestor microrganisme.
Probioticele se gasesc in alimente precum iaurtul sau varza murata. Prebioticele se gasesc in alimente ca cerealele integrale, bananele, legumele cu frunze verzi, ceapa, usturoi, boabe de soia si anghinare.
Probioticele si prebioticele sunt adaugate in unele alimente si sunt disponibile ca suplimente alimentare.
Exista studii in derulare privind relatia dintre microflora tractului digestiv si boala. Beneficiile pentru sanatate ale probioticelor si prebioticelor disponibile in prezent nu au fost dovedite in mod concludent.
Totusi, efectele adverse sunt rare, iar adultii sanatosi pot sa isi suplimenteze alimentatia cu produse care contin prebiotice si probiotice. Cercetari viitoare ar putea duce la probiotice avansate cu un potential mai crescut de imbunatatire a sanatatii.
Daca ai in vedere sa iei suplimente, cere sfatul medicului, pentru a fi sigur care sunt potrivite pentru tine.
Surse de informatie:
Consultant: Dr. Corici Catalina, medic specialist Medicina Generala