Când a apărut fertilizarea in vitro (FIV)
Fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere umană asistată medical. Primul copil conceput astfel s-a născut în anul 1978. La acel timp, procedura FIV era văzută cu reticenţă, însă succesul primului copil adus pe lume astfel i-a ajutat pe medici să creadă în această tehnică şi să lucreze la dezvoltarea ei. Astfel, în ultimii 42 de ani, aproximativ 8 milioane de copii s-au născut datorită fertilizării in vitro. În ceea ce priveşte România, primul copil născut cu ajutorul FIV a venit pe lume în februarie 1996, la Timişoara, iar astăzi este un adult sănătos.
Cu ce diferă fertilizarea in vitro de sarcina naturală
Pentru a înţelege mai uşor prin ce se diferenţiază fertilizarea in vitro de sarcina naturală, vom începe prin a stabili care sunt asemănările. O sarcină, prin oricare tehnică ar fi realizată, porneşte de la procesul de fertilizare. Acest proces implică unirea celulei sexuale feminine (ovocitul) cu celula sexuală masculină (spermatozoidul). Prin unirea de material genetic de la ambii părinţi va lua naştere o celulă unică, care va deveni un embrion, apoi un copil.
În ceea ce priveşte diferenţele, în cazul unei sarcini naturale acest proces de fertilizare, despre care am vorbit, se desfășoară în trompele uterine, unde ovocitul ajunge din ovare în urma ovulației, iar spermatozoidul în urma contactului sexual. În ceea ce priveşte fertilizarea in vitro, diferenţa constă în faptul că acest proces nu se realizează în interiorul corpului femeii, ci într-un laborator. Într-un vas folosit pentru cultivarea microorganismelor se va dezvolta embrionul, care va fi transferat ulterior în uterul mamei. De aici, sarcina se va desfăşura natural.
Prin urmare, singurele diferenţe dintre fertilizarea in vitro şi o sarcină naturală constau în locul unde se realizează fertilizarea şi locul unde se dezvoltă iniţial embrionul.
3 Mituri şi stereotipuri despre fertilizarea in vitro
De-a lungul timpului, au apărut diferite stereotipuri în legătură cu fertilizarea in vitro. Aceste informaţii eronate te-au făcut să fii suspicios în legătură cu FIV şi să crezi că acest process se diferenţiază cu mult, faţă de o sarcină normal. Deoarece să fii informat corect este foarte important, vom trece printr-o serie de astfel de mituri şi stereotipuri despre FIV:
Dacă voi avea un copil prin FIV, va fi mai bolnav ca ceilalţi
Această informaţie este falsă. Un copil născut prin FIV va fi la fel ca ceilalţi din punct de vedere fizic şi psihic. Sănătatea copiilor născuţi prin fertilizarea in vitro se bazează pe aceleaşi principii ca şi a celor născuţi în mod natural. Astfel, singurii factori influenţatori prinvind sănătatea bebeluşului vor fi modul în care este crescut şi bagajul genetic.
Fertilizare in vitro este o metodă la care apelează femeile în vârstă
Fertlizarea in vitro nu se adresează doar femeilor în vârstă. Această metodă poate ajuta
cuplurile de orice vârstă să îşi îndeplinească visul de a deveni părinţi.
Fertilizare in vitro este dureroasă
Aceasta este, de asemenea, o altă informaţie falsă. Fertilizarea in vitro nu implică durere, mai ales datorită faptului că implantarea embrionului se realizează sub anestezie. Singurul lucru mai puţin plăcut poate fi faptul că, înainte de procedură, i se vor administra viitoarei mămici medicamente injectabile.
Prin urmare, procedura FIV are la bază o tehnică medicală dezvoltată în timp, iar în ceea ce priveşte diferențele dintre a deveni părinte prin fertilizarea in vitro şi prin calea naturală, acestea sunt extrem de mici. Mai mult decât atât, bebeluşul tău va fi la fel de sănătos ca şi în cazul în care ar fi fost conceput natural.