Exercitiile regulate te ajuta sa mergi mai departe, cu mai putin disconfort.
Durerea in picior care incepe atunci cand mergi o bucata de vreme, dar cedeaza atunci cand te odihnesti, este simptomul clasic al unei boli denumite claudicatie intermitenta. Aceasta apare atunci cand depozitele grase din peretii arterelor de la picioare impiedica fluxul liber al sangelui catre muschilor care lucreaza, privandu-i de oxigen. Crampele si durerea pot aparea in picior, gamba sau fesa, in functie de locul blocajului.
In mod ironic, plimbarea este cheia disparitiei durerii cauzate de claudicatia intermitenta. „Beneficiul plimbarii pana cand simti durere este ca vei putea sa mergi mai departe si cu mai putina durere” afirma Dr. Joshua Beckman, specialist in medicina vasculara si conferentiar universitar la Brigham and Women’s Hospital afiliat la Harvard.
Beneficiile mersului pe jos
Claudicatia intermitenta este doar un simptom al unei probleme mai larg raspandite: boala arteriala periferica (PAD). Principala sa cauza este ateroscleroza, sau „intarirea” arterelor, care cauzeaza majoritatea atacurilor cerebrale si aproape toate atacurile de cord. Aproximativ jumatate din cei cu PAD sufera si de claudicatie intermitenta.
Evitarea mersului pe jos aduce doar un declin continuu al conditiei fizice si o dizabilitate mai mare. Pentru a rupe cercul vicios, mergi pana simti durere, opreste-te pana cand cedeaza durerea si apoi incepe din nou sa mergi. Durerea nu este periculoasa, cu exceptia cazului cand nu dispare atunci cand te odihnesti. „Cu antrenamente repetate, muschii devin mai eficienti si pot folosi mai bine sangele pe care il primesc” afirma Dr. Beckman. De asemenea, exercitiile reduc riscurile de atac cerebral si atac de cord asociate cu PAD.
Ce functioneaza cel mai bine?
Terapia de plimbare supervizata medical creste distanta pe care o poate parcurge un om pe un covor rulant cu pana la 200%. Problema este ca de regula asigurarea nu acopera acest serviciu, iar persoanele cu durere in picior se confrunta cu alte probleme incercand sa ajunga la orele de terapie.
Cercetarile mai confirma si faptul ca mersul pe jos pe cont propriu creste anduranta – daca o faci in mod regulat. „Este mult mai greu sa fii motivat sa faci exercitii atunci cand nu te supravegheaza nimeni” afirma Dr. Beckman.
Plimbarea impreuna cu altii
Straduieste-te sa te plimbi 30-45 minute pe zi, de 3-5 ori pe saptamana. Pentru o motivare suplimentara, fa echipa cu un prieten sau alatura-te societatii „plimbaretilor din mall” de la un centru de cumparaturi local.
Plimbarea impreuna cu altii ajuta oamenii cu PAD sa faca progrese simtitoare. Intr-un studiu recent, 200 de persoane cu PAD s-au intalnit saptamanal pentru educarea in grup si pentru a se plimba impreuna pe o pista. De asemenea, li s-a recomandat sa se plimbe acasa la nivelul solului timp de 50 de minute, de 5 ori pe saptamana.
Dupa sase luni, participantii au putut merge pe jos cu 12% mai departe decat atunci cand au inceput, ceea ce este considerat un castig important pentru persoanele cu PAD. Intre timp, persoanele din grupul de comparatie care au primit consiliere dar nu si exercitii de grup, au putut merge mai putin decat atunci cand au inceput.
Studiul sugereaza ca plimbarea impreuna cu altii exercita o presiune sociala sanatoasa pentru oricine, pentru a merge mai mult pe jos. Beneficiul depinde in intregime de cat de mult mergi si cat de regulat. Dr. Beckman a vazut multi pacienti de-ai sai care si-au dublat sau chiar triplat distanta de plimbare.
Rolul medicamentelor
Si medicamentele te pot ajuta sa reduci durerea din picior datorata PAD, dar nu poate lua locul exercitiilor. Daca durerea din picior te face inapt si nu raspunde la tratamentele uzuale, poate fi necesar sa te supui unei proceduri chirurgicale pentru a largi zonele blocate ale arterelor.
Dr. Beckman spune ca medicamentele si procedurile chirurgicale sunt complementare mersului pe jos: fiecare tratament reduce durerea in picior datorata PAD, dar niciuna nu poate pretinde si castigurile suplimentare asociate unui program regulat de exercitii fizice.