Proteza de genunchi decontata CAS in spitalele Regina Maria
Pacientii care necesita o interventie de inlocuire a articulatiei genunchiului pot beneficia in spitalele Regina Maria de proteze si implanturi decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate. Fiecare pacient va avea nevoie de un bilet de trimitere pentru aceasta procedura de la medicul sau de familie.
Interventiile de protezare a genunchiului sunt realizate de medici de renume, supraspecializati in chirurgia genunchiului.
Programeaza-te pentru proteza de genunchi
Beneficiezi de proteza de genunchi decontata CAS in:
Ponderas Academic Hospital
Spitalul Euroclinic
Spitalul Premiere
Gonartroza - indicatia de baza pentru protezarea genunchiului
Indicatia de baza pentru interventia de inlocuire a articulatiei genunchiului este gonartroza, adica disparitia lenta si progresiva a cartilajului articular, ceea ce duce la distrugerea articulatiei. Alte afectiuni care provoaca leziuni la genunchi:
Artrita reumatoida
Hemofilie
Tulburari de crestere osoasa
Traumatisme la genunchi
Deformarea genunchiului
Pierderea cartilajului articular
Protezele sunt folosite in urmatoarele interventii:
Artroplastia totala de genunchi
Revizia protezei de genunchi
Artroplastia de genunchi la tineri
Proteza personalizata de genunchi
Intrebari frecvente
Ce este artroplastia totala articulara?
Se poate afirma ca artroplastia totala sau protezarea este „interventia secolului”: este o operatie extrem de spectaculoasa, deoarece inlocuieste o articulatie distrusa, nefunctionala, extrem de dureroasa, cu o proteza interna, o endoproteza. Popular, se spune ca transformam o articulatie in care „se freaca os pe os” intr-o articulatie „metal pe plastic”. Printr-o endoproteza, acea articulatie devine mobila si nedureroasa, ceea ce ii va reda pacientului capacitatea functionala aproape de 100%. Ne adresam atat tinerilor activi, pe care ii putem reintegra in societate foarte repede, cat si varstnicilor care vin de multe ori in scaunul cu rotile, in carje sau folosind bastoane. Odata pusa proteza, acestia vor reusi ca dupa doua-trei luni, cand s-a incheiat programul de recuperare, sa mearga normal, fara nicio durere sau doar cu mici dureri restante.
Ce este gonartroza?
Gonartroza este o afectiune degenerativa, care consta in disparitia lenta si progresiva a cartilajului articular. Acest lucru duce la distrugerea articulatiei. Pacientul cu gonartroza prezinta initial dureri la nivelul genunchiului exacerbate de miscare si calmate de repaus. Ulterior genunchiul se umfla si isi pierde mobilitatea. In stadiul final, intreg genuchiul se deformeaza si piciorul se stramba. Pe masura ce boala avanseaza pacientul are dureri din ce in ce mai mari, mersul devine extrem de dificil, initial schiopateaza, iar ulterior are nevoie de un baston si in cazuri extrem de avansate, ajunge intr-un scaun cu rotile. Motivele pentru care apare gonartroza sunt multiple: varsta inaintata, traumatismele articulare, rupturile de menisc sau ligamente, obezitatea si bolile reumatice.
Ce presupune revizia de proteza?
Revizia de proteza inseamna schimbarea unei proteze montate la un pacient, proteza care in timp se uzeaza. Fiecare operatie de revizie este mai grea si mai complicata decat cea anterioara: pe de o parte, pentru ca pacientul inainteaza in varsta, pe de alta parte, pentru ca se se distruge foarte mult capital osos – iar cand pacientul necesita o noua proteza, nu prea mai exista os pe care sa o montezi. Desigur, folosim diverse tehnici de reconstructie, dar inclusiv proteza devine tot mai complicata. Cel putin la nivelul genunchiului se considera ca daca reusesti sa schimbi proteza o data, maximum de doua ori, este cam tot ceea ce se poate face. Cu toate acestea, in Spitalul Euroclinic, am avut si cazuri in care am schimbat proteza cu succes si de trei ori. Inclusiv un caz in care pacientul fusese operat in diverse servicii din strainatate.
Care sunt avantajele noii tehnici de implantare personalizata a protezei de genunchi?
Avantajele sunt multiple. Un beneficiu deosebit de important pe termen lung este faptul ca proteza este adaptata anatomiei fiecarui pacient in parte. Acest fapt face ca aceasta sa fie implantata “perfect”, ceea ce duce teoretic la o supravietuire mai indelungata a implantului pe termen lung. Alt avantaj este dat de faptul ca interventia este mai rapida, ceea ce inseamna riscuri intra operatorii pentru pacient mai mici, inclusiv un risc septic mai mic. Durerile postoperatorii sunt reduse si pierderile de sange sunt minime, iar majoritatea pacientiilor nu mai au nevoie de transfuzii. Astfel, perioada de recuperare este mai rapida si refacerea mobilitatii articulare este mai aproape de cea normala.