Proteza de sold decontata CAS in spitalele Regina Maria
Operatia de inlocuire a artidulatiei soldului este una dintre cele mai de succes interventii chirurgicale ortopedice. Persoanele care necesita o interventie de inlocuire a articulatiei soldului pot beneficia in spitalele REGINA MARIA de proteze si implanturi decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate. Fiecare pacient are nevoie de un bilet de trimitere pentru aceasta procedura de la medicul sau de familie.
Interventiile de protezare a soldului sunt realizate de medici ortopezi bine pregatiti, supraspecializati in chirurgia soldului.
Programeaza-te pentru proteza de sold
Beneficiezi de proteza de sold decontata CAS in:
Ponderas Academic Hospital
Spitalul Euroclinic
Spitalul Premiere
Spitalul Brasov
Cine are nevoie de o operatie de inlocuire a soldului?
Poti avea nevoie de o interventie de inlocuire a soldului daca articulatia acestuia a fost afectata de coxartroza, o fractura sau alte afectiuni, iar activitatile obisnuite, cum ar fi mersul pe jos, sunt dureroase si greu de facut. Operatia de inlocuire a soldului este recomandata daca coxartroza este insotita de:
Durere severa de sold care nu se amelioreaza cu medicamente
Rigiditate a soldului care restrictioneaza miscarea si ingreuneaza mersul
Durere de sold care afecteaza somnul
Durere de sold care afecteaza capacitatea de a urca sau cobori scarile
Persoana nu poate sta in picioare din cauza durerii de sold
Protezele decontate CAS pot fi folosite pentru operatia de:
Artroplastie totala de sold primara
Revizia protezei de sold
Artroplastia de sold la tineri
Intrebari frecvente
Ce este artroplastia totala de sold?
Operatia de inlocuire a soldului este una dintre cele mai de succes interventii chirurgicale din medicina. Este recomandata persoanelor care sufera de coxartroza sau care au articulatia soldului deteriorata din cauza altor afectiuni atunci cand simptomele sunt severe, persistente si afecteaza activitatile cotidiene. Este o operatie sigura si eficienta, care asigura disparitia durerii, cresterea mobilitatii soldului si ajuta pacientul sa isi reia activitatile zilnice, obisnuite.
Prima interventie de inlocuire a soldului a fost realizata in anul 1960. De atunci, tehnicile chirurgicale si materialele utilizate pentru realizarea protezelor si implanturilor au progresat constant si semnificativ. Acest lucru a dus la imbunatatirea procedurii si la cresterea durabilitatii protezelor folosite.
Ce presupune revizia de proteza?
Operatia de revizie a protezei de sold inseamna schimbarea unei proteze montate la un pacient, proteza care in timp se uzeaza. Fiecare operatie de revizie este mai grea si mai complicata decat cea anterioara: pe de o parte, pentru ca pacientul inainteaza in varsta, pe de alta parte, pentru ca se se distruge foarte mult capital osos – iar cand pacientul necesita o noua proteza, nu prea mai exista os pe care sa o montezi. Desigur, in Spitalele Regina Maria folosim diverse tehnici de reconstructie, dar interventia nu este deloc una usoara.
Ce prognostic are operatia de inlocuire a soldului?
Un factor important de care orice persoana trebuie sa tina cont atunci cand opteaza pentru o interventie chirurgicala de inlocuire a soldului este sa se informeze corect, pentru a intelege ce poate si ce nu poate oferi procedura. Majoritatea persoanelor supuse unei astfel de operatii sustin ca interventia chirurgicala le-a redus semnificativ sau le-a eliminat durerea de sold, ceea ce imbunatateste calitatea vietii. Odata cu reluarea activitatii normale, in timp, proteza de sold se uzeaza. Activitatea excesiva si excesul de greutate pot accelera aceasta uzura normala. Prin urmare, chirurgii ortopezi sfatuiesc pacientii sa evite pe cat posibil activitatile intense, cum ar fi alergarea, ridicarea greutatilor si alte sporturi cu impact ridicat. Sunt incurajate, in schimb, mersul de jos, inotul, ciclismul, dansul.
In ce consta recuperarea dupa operatia de inlocuire a soldului?
Inca din a doua zi dupa realizarea operatiei de inlocuire a soldului, kinetoterapeutul va veni in salon pentru a ajuta pacientul sa se mobilizeze rapid. Acesta va explica si va ajuta pacientul sa faca primele exercitii inca din spital, dar si tipurile de exercitii pe care acesta le poate face acasa, pentru a accelera recuperarea.
Activitatea si exercitiile fizice trebuie sa devina parte a rutinei zilnice, pentru a ajuta pacientul sa-si intareasca articulatiile si musculatura.
In ce conditii pot beneficia de proteza de sold decontata CAS?
Pentru a beneficia de o proteza de sold decontata prin Programul National de Protezare, finantat de Casa de Asigurari de Sanatate, pacientul trebuie sa fie asigurat, sa se prezinte la un consult de specialitate la un medic ortoped care sa ii faca o recomandare pentru protezarea de sold.
De asemenea, pentru ca pacientul sa beneficieze de o proteza de sold decontata CAS, medicul ortoped (chirurg) care realizeaza operatia de protezare trebuie sa fie inscris in Programul National de Protezare si sa aiba incheiat contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.
Cat trebuie sa astept pentru a putea beneficia de o proteza de sold decontata CAS?
Intrucat protezele si implanturile sunt decontate in limita fondurilor disponibile prin Programul National de Protezare, este posibil ca timpul de asteptare pentru a beneficia de o proteza de sold decontata CAS poate fi de mai multe luni. Persoanele care nu doresc sa se inscrie pe listele de asteptare, vor trebui sa achite contravaloarea protezei de sold, impreuna cu celelalte costuri legate de operatia chirurgicala. Pacientii trebuie sa mai stie ca nu pot recupera ulterior suma achitata pe implant.
CAS deconteaza orice tip de proteza de sold?
Din pacate, Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza toate modelele de proteze de sold, ci numai anumite tipuri de astfel de implanturi. De obicei, protezele decontate acopera aproximativ 90% din patologia medicala existenta.
Este important ca pacientii sa inteleaga ca in anumite situatii, avand in vedere severitatea afectiunii, pot fi necesare proteze mult mai complexe si mai costisitoare decat cele decontate CAS. In aceste cazuri, pacientii vor trebui sa achite integral contravaloarea protezei de sold.
La fel de important de mentionat este si ca Programul National de Protezare deconteaza strict contravaloarea protezei de sold si nu costurile totale ale interventiei chirurgicale, care pot sa difere in functie de fiecare spital in parte.