O serie de afectiuni si malformatii congenitale complexe pot fi tratate inainte de nastere ca urmare a pregatirii si experientei echipei de medici coordonata de Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie cu supraspecializare in Medicina Materno-Fetala, unul dintre putinii specialisti in chirurgie fetala din Romania.“Am vrut o a doua parere, de la alti medici care sa-mi confirme primul diagnostic! Desi am consultat inca trei specialisti, in mod surprinzator am primit raspunsuri diferite si astfel, speranta ca totusi nu era vorba despre brida amniotica a inceput sa creasca in noi…” – isi aminteste mama. “Ulterior, sfatuindu-ma cu o prietena care a avut si ea o sarcina cu probleme, mi-a fost recomandat Dl. Dr. Hadi Rahimian. L-am sunat imediat. A fost foarte prompt si m-a programat chiar in ziua urmatoare.” „Nu aveti nicio sansa sa aveti acest copil” – i s-a spus mamei medicul curant ginecolog atunci cand rezultatul la dozarea anticorpilor anti-Rh a aratat un titru foarte mare. “Medicul mi-a spus ca fatul ar putea fi salvat printr-o transfuzie de sange, dar in alta tara. Eram convinsa insa ca solutia era mai aproape”. “Am avut incredere in Dl. Dr. Rahimian inca de la inceput si am fost foarte convinsa ca fac ceea ce trebuie! La 11 saptamani dupa operatie cu laser pentru brida amniotica, pe 22 octombrie, Anastasia, fetita noastra minunanta, s-a nascut perfect sanatoasa.”
“Daca nu esti optimist nu poti sa faci nimic. Iubesc meseria de medic si sunt convins ca putem face mai mult pentru pacientii nostri. Am considerat ca este necesar sa facem chirurgie fetala si in Romania, deoarece este nevoie de asta, insa foarte putini medici au o astfel de experienta. Metodele sunt inca la inceput si daca putem sa le preluam treptat si sa le practicam corect, atunci vom face cu adevarat performanta in domeniul medicinii fetale. Este un sentiment extraordinar pe care il ai atunci cand poti interveni si schimba cursul unei boli, care altfel ar putea sa compromita supravietuirea sau calitatea vietii acelui copil atunci cand se va naste. De fapt, asta este ceea ce face special Centrul de Medicina Materno-Fetala si Chirurgie Fetala Baneasa – faptul ca putem oferi parintilor o oportunitate unica in termeni de diagnostic avansat si interventie precoce pentru copiii cu probleme diagnosticate inainte de nastere .” – a mentionat Dr. Hadi Rahimian.
In anul 2013, Dr. Rahimian a fost distins de catre Colegiul Medicilor din Romania in cadrul Galei Medica cu premiul juriului - “Premiul pentru inovatie medicala” - pentru interventia intrauterina in premiera nationala – sunt toraco-amniotic - efectuata la un fat cu hidrotorax bilateral.
Peste 150 de interventii fetale efectuate, multe dintre ele in premiera in Romania
- Am tratat intrauterin, inainte de a se naste, peste 150 de copii, oferindu-le o sansa mai buna la viata
- Suntem pionieri in Romania in fotocoagularea laser a anastomozelor placentare in sindromul transfuzor-transfuzat. Pentru Filip si Tudor, primii gemeni operati, a fost singura sansa la viata.
- Am tratat in premiera in Romania spina bifida prin chirurgie fetala deschisa impreuna cu o echipa de neurochirurgi de renume de la Brain Institute.
- Pentru o sansa la viata, specialistii din Centrul de Chirurgie Fetala Baneasa trateaza intrauterin cazurile severe de hernie diafragmatica congenitala prin procedura de ocluzie traheala endoluminala fetoscopica (FETO). Operatia a fost efectuata in premiera.
- Vlad este primul copil din tara cu hidrotorax fetal bilateral care a fost operat in urma cu 3 ani de catre echipa noastra printr-o procedura de montare in utero a unui sunt totaco-amniotic.
- Folosim ablatia laser intrauterina pentru tratamentul bridelor amniotice. Pentru Anastasia, asta a insemnat sa se nasca perfect sanatoasa, fara vreun defect sau amputatia mainii inconjurate de brida.
- Pentru prima data in Romania am montat un sunt vezico-amniotic la un fat cu sindrom de valva de uretra posterioara.
- Am efectuat in premiera nationala interventia de valvuloplastie cu balon la un fat in saptamana 27 de sarcina cu stenoza pulmonara severa.
- Am fost prima echipa de specialisti care a operat prin chirurgie fetala deschisa in saptamana 22 de sarcina un fat cu malformatie chistica adenomatoida congenitala (CCAM) complicata cu hidrops fetal (insuficienta cardiaca fetala) care ar fi dus la decesul fatului.
- In premiera in Romania am efectuat o procedura fetoscopica – cistoscopie fetala cu ablatia valvelor uretrale - la un fat de 22 de saptamani cu sindrom de valve de uretra posterioara cu potential evolutiv sever.
- Efectuam sub ghidaj ecografic transfuzia intrauterina de sange la fat cu anemie severa. Maria a fost o invingatoare - dupa 6 transfuzii de sange intrauterine si alte 3 dupa nastere, fetita “s-a facut domnisoara” si a plecat acasa.
- Tratam cu amniopatch ruptura spontana prematura de membrane inainte de saptamna 24 – una din cele mai grave probleme care pot sa apara in sarcina.
- In cazuri de oligohidramnios sever, efectuam amnioinfuzie – procedura prin care se injecteaza in cavitatea amniotica ser fiziologic prin intermediul unui ac introdus prin peretele abdominal. Aceasta a fost sansa lui Victor de a se naste!