Alege sectiunea

Testarea pentru cancerul ovarian si endometrial

Testarea pentru cancerul ovarian si endometrial

Sunt celulele prelevate pentru testul Papanicolau cea mai buna metoda primara de detectie?

In fiecare an, aproape 70.000 de femei din Statele Unite sunt diagnosticate cu cancer ovarian si endometrial, iar aproximativ o treime dintre ele mor. Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au dezvoltat un test despre care afirma ca poate detecta cancerul ovarian si endometrial in tesutul prelevat printr-un test Papanicolau de rutina. Noul test - numit PapGene – consta in analizarea ADN-ului din ovare si din alte celulele canceroase endometriale care s-au eliminat la nivelul colului uterin.

Un studiu publicat in jurnalul Science Translational Medicine, arata ca testul PapGene a detectat cu exactitate toate cele 24 (100%) tipuri de cancer endometrial si 9 din 22 (41%) din cazurile de cancer ovarian. Autorii studiului numesc testul lor un "pas promitator" spre gasirea unui instrument de detectie pe scara larga a cancerului ovarian si endometrial. Cu toate acestea, cercetarea este inca in stadiu preliminar.

Testul PapGene trebuie sa fie evaluat pentru grupuri mai mari de femei si perfectionat pentru acuratete, inainte de a putea fi utilizat ca instrument de diagnosticare pe scara larga.

Pana devin disponibile testele de detectie a cancerului ovarian si endometrial, femeile trebuie sa cunoasca riscurile de aparitie a cancerului si sa adreseze medicului, in cazul in care prezinta simptome, cum ar fi senzatia de durere sau balonare, sangerari vaginale anormale si oboseala neobisnuita.

Text: www.health.harvard.edu