Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Recoltarea probelor de urină

Examenul complet de urină (examen biochimic, sediment urinar, proba Stansfeld-Webb)

Înainte de micțiune se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun.

Este recomandat un eşantion de cca 10 ml din prima urină de dimineață recoltat în recipient special procurat de la recepție.

Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă un eşantion de urină după cca 4 ore de stază vezicală (lipsa micţionării); în acest caz nu este indicată efectuarea sedimentului (rezultate incerte) .

Urina din 24 de ore

Se recomandă evitarea consumului de alcool şi un regim hidric normal cu 24 de ore înainte de începerea recoltării şi pe întreaga durată a acesteia.

Prima urină de dimineaţă se aruncă.

În continuare, toată urina de peste zi şi de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum minim de 2 litri şi care se ţine închis la întuneric şi răcoare (într-o pungă de plastic sau folie de staniol la frigider).

Prima urină din dimineaţa celei de-a doua zile se adaugă peste urina strânsă.

Se măsoară cât mai exact volumul total de urină strânsă în perioada de 24 de ore.

Din recipient (după agitare uşoară pentru amestecarea sedimentului depus) se transvazează cca 50 ml urină într-un recipient procurat de la recepție.

Se notează pe acest recipient volumul de urină total strâns în cele 24 de ore.

Pentru determinarea metanefrinelor urinare se recomandă încetarea consumului de cafea cu 72 de ore înainte de începerea recoltării. Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare se va evita fumatul şi stresul fizic şi psihic. Cu o săptămână înainte de începerea recoltării se recomanda întreruperea medicaţiei cu IMAO, antidepresive triciclice, fenoxibenzamină, levo-dopa, beta-blocante, buspironă. Dacă acest lucru nu este posibil, se va înştiinţa medicul care va evalua rezultatul analizei.

Pentru determinarea acidului vanilmandelic, se evită consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, fructe, în special banană şi alimente care conţin vanilie cu 72 ore înaintea recoltării. Pe perioada recoltării se evita fumatul, stresul fizic şi psihic.

Urina pentru urocultură

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, urina se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.

Urina se recoltează în recipiente sterile procurate de la recepție (urocultoare sterile pentru adulţi, pungi sterile de unică folosință pentru sugari).

Dacă proba nu poate fi transportată în maxim 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la temperatura 2-8ºC.

Pentru adulți

Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după staza vezicală de minim 4 ore.

Se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă şi săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante) şi se șterge regiunea cu un prosop curat sau compresă sterilă. La bărbaţi se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului.

Se recoltează o cantitate de cca 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă).

Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar pe perioada recoltării, capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată.
La sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei şi contaminării acesteia.

Pentru sugari

Se spală zona urogenitală cu apă şi săpun şi se tamponează cu, comprese sterile pentru a se usca.

Se fixează punguţa sterilă prin intermediul benzilor adezive în jurul orificiului urinar. Punga este bine fixată dacă orificiul urinar se află în interiorul acesteia. Se verifică fermitatea aderării benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a se evita scurgerea urinei pe lângă pungă şi contaminarea acesteia.

După recoltare, punga se dezlipeşte de tegumentul copilului şi cele două benzi adezive se lipesc între ele asigurându-se astfel închiderea pungii. Este recomandat ca punga să se transporte la, laborator în interiorul unui urocultor steril pentru adulţi.